20
Mayıs
2024
Pazertesi
ÜRGÜP - NEVŞEHİR

Sel yaraları sarılıyor

Nevşehir İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından, selden yol, içme suyu ve kanalizasyon şebekeleri zarar gören köylerde bakım ve onarım çalışması yapıldı.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve sıcaklıkların ani artması nedeniyle dağlardaki karların eriyerek kar sularının sele dönüşmesi sonucu içme suyu ve kanalizasyon şebekelerinin yanı sıra yollarında büyük çapta hasar meydana gelen Ürgüp ilçesine bağlı Mazı ve Ayvalı köyleri ile Derinkuyu ilçesine bağlı Güneyce köylerinde İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından başlatılan bakım ve onarım çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi.

Beraberinde Yol Şube Müdürü Cihan Söylemez ile birlikte bu köyleri ziyaret eden İl Özel İdare Genel Sekreteri Ahmet Belada, çalışmaları yerinde inceledi.Sel nedeniyle zarar gören yollarda dolgu ve onarım çalışmaları yapılarak asfalta hazır hale getirildiğini belirten Belada, ayrıca zarar gören içme suyu ve kanalizasyon şebekelerinin de onarıldığını açıkladı.

Mazı köyünün mevkisi nedeniyle sürekli olarak sel olaylarına maruz kalabilecek bir durumda olduğunu ifade eden Belada, bu köyde geniş çaplı bir ıslah çalışması yapılabilmesi için DSİ Kayseri Bölge Müdürlüğü'ne talepte bulunduklarını açıkladı. Yapılan çalışmalar için Afet Fonu2ndan kaynak aktarılması konusunda da Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nda da gerekli girişimleri başlattıklarını aktaran İl Özel İdare Genel Sekreteri Ahmet Belada, "İl Özel İdaresi olarak, köylerde oluşabilecek her türlü aksaklıkların giderilmesi görevimiz. Mazı köyümüzde yaşanan sel sonrası bütün araç ve gereçlerimizle çalışmalara başladık. Yarayı sarmak için gece gündüz çaba sarf ettik. Yaklaşık 15 - 20 gündür burada fiili olaraktan çalışıyoruz. Yer altı şebeke hatları ciddi anlamda tahrip olmuş. Özellikle yollarda, kanalizasyonda ve suda ciddi tahribatlar vardı. Biz bunların tamamını sırasına göre, yapılması gereken bütün incelemeleri yapmak suretiyle tamiratlarının yapılması için çalışmalar başlattık. Kanalizasyon ve su için gerekli çalışmaları yaptık. Yollarımızın tamiratı için malzeme çekmek suretiyle engin olan yolları kaldırdık ve oraların tesviyesini yaptık. Sanırım bu hafta itibarı ile bu çalışmalar tamamen bitmiş olacak. Buna paralel olarak, Bayındırlık Müdürlüğü teknik elemanları vasıtasıyla tarafından yapılan inceleme ve bizim teknik elemanlarımızın yapmış olduğu keşif çalışması neticesinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığından para talebinde bulunduk. Çünkü bu yapmış olduğumuz yollar daha kalıcı, daha sağlam ve daha iyi olabilmesi için bazı bölgelerin menfezler kurmamız gerekiyor. Bu menfezler kurulmadığı takdirde şuanda yapmış olduğumuz her ne kadar iyise de çok kalıcı değil. Yine böyle sel suyunun gelmesiyle beraber, bu yollar tahrip edilebilir. Afet fonundan 750 Bin YTL talep ettik. İnşallah afet fonundan bir para gelirse, bu işlerin daha kalıcı olur diye düşünüyorum" dedi.

Mazı Köyü Muhtarı Naci Yılmaz'da Mart ayı başında yaşanan selden dolayı köylerinde ciddi hasar meydana geldiğini ancak İl Özel İdaresi'nin yaptığı başarılı çalışmalar ile selin yaralarının kısa sürede sarıldığını söyledi. Köy Muhtarı Yılmaz, İl Özel İdare Genel Sekreteri Belada ve diğer yetkililere teşekkür etti.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Mart 2008 Çarşamba 15:45:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?