3
Mayıs
2024
Cuma
BOR - NİĞDE
BOR

Halit Mengi


Halit MENGİ   (1883- 1958) 

Bor’da doğdu. Babası Hüsnü Efendi’dir. Halit Hami Bey, 4 Eylül 1919 tarihinde Mustafa Kemal Paşa’nın Başkanlığında toplanan Sivas Kongresi’ne Niğde Delegesi olarak katılmıştır. Hacı Hazım ve Hacı Şerif Efendi soyundandır.Osmanlı Devleti zamanında Kaymakam Ali Kemal Bey döneminde yaptırılan Hükümet Konağında inşaat katipliği ile çalışma yaşamına başlamıştır.

Bor Belediyesinin değişik birimlerinde görev yaptıktan sonra değişik bölgelerde de çalışmış ve 1914 yılında Karaman Mal Müdürü iken, Bor Belediye Başkanlığına getirilmiştir.1916 yılında Aksaray Kaymakamı, sonrasında Karaman Belediye Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. 1920 yılında Bor Belediye Başkanlığı için aday olmuş ve bu kez seçim ile kazanmıştır. 

Kuvay-ı Milli örgütlenmesinde bölgedeki öncü isimlerdendir. Kurtuluş Savaşında aktif uğraş veren Halit Mengi, 1923 yılında CHP Milletvekili seçildikten sonra 1923-1950 yılları arası Milletvekilliği yapmıştır. Niğde için önemli hizmetlerde bulunan ve sık olarak sorunları yerinde dinlemek için Niğde ve Bor’a gelen Halit Mengi 1958 yılında Bor’da ölmüştür.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar