23
Mayıs
2024
Perşembe
ÇAMARDI - NİĞDE

Niğdeli...-Ö. Fethi Gürer

Niğde’li çalışkandır, dürüsttür, başarılıdır. Üretkendir,vatanını sever. Hamaldan Anayasa Mahkemesine değin her alanda vardır.

Ülkenin her ilinde bir Niğdeliye başarılı bir alanda rastlanır. Halıcıdır, mobilyacıdır, hurdacıdır, hamaldır, bürokrattır, Validir, Kaymakamdır, özel sektörde yöneticidir, iş adamıdır, yazardır, sanatçıdır, gösterişi sevmez, abartıyı benimsemez, sadedir.

Ne var ki, Niğdeli kendi iç yapısında yardımlaşmayı, dayanışmayı, paylaşmayı birbirine karşı beceremez. Niğdeli birbirini sever, birlikte hareket etmeyi sevmez.

Niğdelinin hakkında kötü söz söyleyecek kimse çıkmaz. Çünkü Niğde’li ‘hemşehri’sinden başka herkes ile dayanışma içerisinde olur. Destek verir, kalkındırır, hemşehricilik ise Niğdeliye uzaktır.
İstanbul’a ilk göç ile Niğdeliler gelmiştir. Niğdelilerin özellikle siyasette bir adı yoktur. Nüfusu Niğde’nin üçte biri olan illerin İstanbul’da Milletvekili çıkar. Niğdelilerden çıkmaz.

Niğdelinin kişiliği güzel, dayanışması azdır. Niğdeli el sever, Niğde’nin içinde de bu böyledir. Niğde’ye gelen Niğdeli olmayan memurlar, rahat eder, el üstünde tutulur. Onlara, yenmez yedirilir, gezdirilir, eğlendirilir. Niğdeli kendi hemşehrisine kördür.

Dayanışma içinde olmayı başaramaz. O nedenle Niğde dışındaki Niğdelilerin pek etkinliği yoktur. İş hayatında da bu dayanışma görülmez.

Örneğin; avukatı, mühendisi çoktur, Niğdeli bu hemşehrilerini aramaz, bulmaz. Bürokratı çoktur. Öğretim üyesi vardır. İş adamı çıkmıştır. Niğdelilik bilinci ile yaklaşanı çok azdır.
Niğdeli işini doğru yapar, Adam kayırmaz, Devlete en üst düzeyde bağlıdır. Devletten en az desteği alır. Polistir, Askerdir, Subaydır, Yetmişi aşkın şehidi vardır.

Ankara’ya üç saat ötededir. Ankara’ya 2 günlük ötede olana yatırım akar. Birkaç fabrika, birkaç yatırım yutturulur. Ülkenin tümünü gezip gördüm. Niğde’nin sadakati karşısında yapılan yok gibidir.’ -Ben Niğde’ye hizmet getirdim sözü ayıp kalır.’ Kısacası Niğdeli kendine sahip çıkmazsa devlet Niğdeliye de Niğde’ye de çantada keklik seçimlerde beylik der. Ve hesaba almaz.

Niğdeli gazeteci Togay Bayatlı, spor adamıdır. Niğde için iki satır yazdı mı bilmem. Oktay Ekşi, Hürriyetin baş yazarıdır. Mesudiyelidir. Koca gazetede kaç kez yöresini yazmıştır. O yazarsa ayıp olmaz, bizim köşe yazarlarımız sıkılırlar... bize öyle öğretmişler; kendin için değil, çevren için varsın.

Niğde Üniversitesi ile biraz ayakları üzerine kalkacak, belkide bir bölge kültürü doğacak. Bugüne kadar görünen o ki, bölge insanının birbirini sevmesi, birbirine işi düşünce oluyor…
Niğdelilerin dayanışması için çalışmalar yapılmalıdır. Kaynak nasıl yaratılır, ne yapılır, o ayrı . ülkenin dört yanından Niğde dernekleri, köy dernekleri var. Yıllardır yazıyoruz. Bunlar biraraya gelsin, ilin Valisi, Belediye Başkanı da olsun ve bir birlik oluşturulsun…Bu dahi yapılmıyor.
İstanbul’da, İzmir’de, Ankara’da, Adana’da, Bursa’da önemli Niğdeli taban var. her alanda başarılı insan var. Bunları birada bütün kıldığımızda Niğdenin sesi gür çıkar…her alanda Başarı doğar.

İstanbul’da Niğdeliler Derneği yıllardır Cağaloğlu’ndaki Kağıtçıların büyük desteği ile ayakta durdu. Bir kesim dahi bu işi ayakta tutuyor. Mobilyacısı, hurdacısı, köy dernekleri, bürokratlar katkı koydum mu, iş biter!…

Utanmayı, sıkılmayı, birbirimizle dayanışmadan korkmayı bırakmamız lazım. Biz bizi biliriz; herkesle iyi olalım. Ama birazda kendimizi, kültürümüz, kimliğimiz, yöremiz ile öne çıkalım. O kıraç, verimsiz, kurak topraklar içinde iki dar ovanın yeşilliği ile ne güzellikler yaratmışız.
NİĞDE HOLDİNG’İ kuralım. Okullar açalım. Bölgeyi kalkındırması için katkı koyalım. Hemşehrilerimize sahip çıkalım. Kendimizle barışık olalım. Ülkemizi, ülke insanını sevelim,Ne olur Niğde’li olmaktan gurur duyalım.

Niğde’nin ayıbı, utanılacak yönü yok. Onuru, alkışlanacak başarısı var. Ülkenin her yerinde, her kademede önemli isimler Niğde’li… belki biraz lider ruhu olup önde olma sevdamız, birbirimizden uzak tutuyor. Gelişen koşullarda yöresel kimlik öne çıkıyor. Bu seçimde aday olun, herkesin memleketi farklı, kimse laf etmez. Niğde’li memleketini herkes dillendirir. Bilinirki Niğde’li tek başınadır. Ve o yönle o aşılır. Bir elin nesi var, iki elin sesi var. Gelin birlik olalım…

Bölgemizde bir taş üzerine bir taş koyup, gelişmesine katkı verelim. Birbirimizle dayanışmayı benimseyelim. Niğde Derneklerine sahip çıkalım. İş alanında başarımızı birlikte harekete taşıyalım. Başarılı olanı alkışlayalım. Arkasında destek olalım. Gelin elele güzellikler kuralım.

Ö. Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2005 Pazar 12:14:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?