1
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇAMARDI - NİĞDE

Çamardı Genel Bilgi

Aladağlar Demirkazık TepesiAkdeniz Bölgesi sınırları içerisinde, Niğde İline bağlı bir ilçe olan Çamardı, batısında Niğde merkez, Bor ve Ulukışla ilçeleri, kuzeyinde yine Merkez ilçe, doğusunda Kayseri, güneyinde de Adana illeri ile çevrilidir.

Niğde’nin doğu kesiminde yer alan Çamardı’nın tümünü Orta Torosların uzantısı olan Aladağlar kaplamaktadır. İlçe sınırları içerisinde Demirkazık Tepesi’nde (3.756 m.) yüksekliğe ulaşan Aladağların yüksek bölümlerinde buzullar egemendir. Burada büyük buz yalakları, yalak gölleri, buzul vadileri, buzul taş yığınları ve küçük buzul gölleri bulunmaktadır. İlçenin daha alçak olan batı kesimini Aladağların uzantısı olan Pozantı Dağı (2.703 m.) engebelendirir. İlçe topraklarını Aladağların Madenboğazı kesiminden kaynaklanan Ecemiş Suyu sulamaktadır. İlçenin ovalık alanları yok denilecek kadar azdır. Niğde’ye 75 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 1.204 km2 olup, toplam nüfusu 17.051’dir.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarımsal üretim oldukça sınırlı olup, en çok tahıl yetiştirilmektedir. Başta baklagiller ve meyvecilik olmak üzere elma üretimi oldukça gelişmiştir. İlçe aynı zamanda önemli bir dağcılık merkezidir.

Demirkazık Tepesiİlçe topraklarında Eynelli ve Armutbeli yörelerinde Demir, çinko, kurşun ve antimon yatakları vardır. Bu madenler özel şirketler tarafından çıkarılmaktadır.

İlçenin eski tarihine ışık tutacak araştırmalar Çamardı Celaller Köyü yakınındaki Göltepe-Kestel Ören yerinde yapılmıştır. Burada ele geçen buluntulara göre MÖ.3000-2000 yıllarında, Eski Tunç Çağında yerleşime sahne olduğu sanılmaktadır. İlçenin Selçuklulara kadar olan dönemi hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Melik Şah tarafından ele geçirilen yöre, Anadolu Selçuklularının Kösedağ Savaşı’nda (1243) Moğollara yenilmesinden sonra Moğolların uç beyliği olan İlhanlıların idaresine geçmiştir. 1357 yılında da yöreye Karamanoğulları egemen olmuştur. Fatih Sultan Mehmet zamanında, 1471’de Niğde ile birlikte Çamardı da Osmanlı topraklarına dahil olmuştur.

1869 Konya Vilayet Salnamesi ,XIX. asrın ortalarında Niğde merkez kaza ve nahiyelerinde 1.235.673 kuruş gelir elde edildiğini ve bu gelirin 1/3 ünün Maden’den (Çamardı) verildiği belirtilmektedir. 1899 Konya Vilayet salnamesi Bereketli dağında Kurşun madeni bulunduğunu kaydetmektedir.

Kavaltepe Yer Altı ŞehriXIX.yüzyılda Konya Vilayeti Niğde Sancağına bağlı kaza merkezi idi. Cumhuriyet döneminde yöreden çıkarılan gümüşlü kurşun nedeniyle Bereketli Maden ismi ile bucak konumuna getirilmiş ve merkez ilçeye bağlanmıştır. 1 Ocak 1948’de Çamardı ismi ile Niğde’ye bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen eserler arasında; Göltepe Kestel Örenyeri, Kavaltepe Yer altı şehri, Hasan Efendi Konağı başta olmak üzere Türk sivil mimari örneklerinden evler bulunmaktadır.


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.nigde.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2009 Cuma 21:25:50

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR