1
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇİFTLİK - NİĞDE

Çiftlik Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesi’nde, Niğde iline bağlı bir ilçe olan Çiftlik, kuzeyinde Derinkuyu, kuzeybatısında ve batısında Güzelyurt, güneyinde Niğde Merkez ve Altınhisar, doğusunda da Niğde Merkez ilçe ile çevrilidir.

Niğde’nin kuzeybatısında yer alan ilçe topraklarını Orta Torosların devamı olan Melendiz Dağları engebelendirir. Bu dağların en yüksek doruğu Beşparmak Tepesi (2.935 m.)’dir. Dağlar çıplak ve ormanlar yok denilecek kadar azdır. İlçe toprakları I.ve II.jeolojik zamanlarda oluşmuş, zamanla tektonik hareketler sonucu kısmen yüksekliğini kaybetmiştir. Bugünkü yüksekliğini neojen (Genç Tersiyer) sonu ve kuaterner (IV.zaman) içindeki dikey yükselmelerle almıştır. Çiftlik çevresi ve Melendiz Ovasında alüvyonların oluşturduğu bir arazi yapısına sahiptir.Deniz seviyesinden yüksekliği 1.555 m.dir. İl merkezine 65 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 587 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 33.243’tür.

İlçede karasal iklim hakim olmaktadır. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı geçer.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılık ve halıcılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, arpa, buğday, çavdar, fasulye, fiğ, yonca ve patatestir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmakta olup başta sığır, koyun ve keçi yetiştirilmektedir. İlçede geleneksel bir uğraş olan halı dokumacılığı, evlerde el tezgahlarında yapılmakta olup, Kaymakamlık tarafından da kurslar açılarak bu çalışmalar desteklenmektedir.

İlçe topraklarında pomza ve diyatomit maden yatakları bulunmaktadır. Bu yataklar özel kuruluşlar tarafından işletilmektedir.

Çiftlik yöresinde yeterli bir arkeolojik kazı ve yüzey araştırması yapılmadığından eski tarihi ile ilgili kesin bilgi bulunmamaktadır. Ancak İlçedeki Tepecik Höyük ve Niğde çevresinin çok eski tarihlerde yerleşim gördüğü dikkate alınacak olursa, burasının da tarih öncesi çağlardan başlayan bir tarihe sahip olduğu sanılmaktadır.

Niğde’ye bağlı nahiye iken, 1972 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş, 1990 yılında da ilçe konumuna getirilmiştir.

 

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.nigde.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2009 Cuma 21:27:51

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR