18
Mayıs
2024
Cumartesi
ULUKIŞLA - NİĞDE

Kervansaray - Ömer Fethi Gürer

Niğde ili sahipisiz ilçelerinden biride Ulukışla'dır. İlçe genelinde çok sayıda tarihi eser ve kalıntı saptanmıştır.Çiftehan Kaplıcları gibi ülke genelinde önemli bir şifa merkezi yanında 30 yıla yakın süren kazılarda bilinmeyenlerin aydınlandığı Porsuk Höyüğü Ulukışladadır. Dünyanın en güzel kirazları yetişen Darboğaz ve Doğa harikası Bolkarlarda Ulukışla sınırları içindedir. Keza Nesli tükenmekte olan Toros Kurbağaları dahai Ulukışla adını tek başına taşıyacak öenemdedir.

Alan yaylası gibi çekim alanı olan bölgede Ağaçlandırma çalışmalarıda yıllardır süregelir. Ulukışla geçiş yolu üzerinde olduğu içinde Hitililerden günümüze çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Onbinlerin yürüyüş yolu üzerindeki Ulukışla Cumhuriyet dönemindede önemli bir ulaşım noktasıdır. Daha Tren Niğde'ye gelmeden Ulukışla'da İstasyon vardı. Demriyolu ve Karayolu bağlantılarında geçiş noktası olan Ulukışla Adana ile Kayseri, Niğde,Ankara, Konya bağlantılarınıda sağlayan sürekli yol akışı olan bölgedir.

Ulukışla tarihi değerleri 2003 yılında yapılan çalışmalarla tek tek saptanıp envanter dökümüde yapılmış, kimi harap kimi yeri belli olan eserler kayıda geçirilmiştir. Tüm bu arayışlarda Ulukışla için en önemli kurtarılması olası eser olarakta saptanan Öküz Mehmet Paşa Kervansarayıdır.

Mehmet Paşa gücü nedeni ile "öküz" diye anılsada Kervansaray "öküz" gibi dayanıklı çıktığı gerçektir.
Yıllardır Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı kurtarılacak diye basında haberler yer alır. Bu kerede Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt Açıkladı kervansaray Retorasayon çalışmaları başlayacak bu nedenle 10 milyon YTL harcama yapılacak dedi.Cami,Hamam, Fırın, Ahır, Dükkanlar doku bügünkü hali ile dahi çok detaylı özelliği olan ilginç bir yapı.Doğa koşulları ile yıpranmasına karşın ayakta kalmayı devam ettiriyor. Bu kere bu onarım gerçekleşir ise Ana yol üzerine konacak tanıtım panosu ile yoldan geçenle riçin öenmli bir mola merkezi doğa. Kültürel etkinlikler içinde çok özel bir yer noktasına erer. Bu tür çalışmalar takip ve süreklilikle olur.


Kaç kez Kervansaray için çalışma başladı, başlıyor, yapılıyor dendi ise tam anlamı ile dokunun kurtarılması sağlanamadı. yetkililer umarız bizi yanıltır ve söylenenler gerçek olur.
Ulukışla ilçe merkezi için bu yapının tam anlamı ile açığa çıkarak kullanlır kılınması ciddi bir boşluğu dolduracaktır.Ulukışla insanı zora karşı dayanıklı, çalışkan eğitimlidir. Santçısı,şairi yanında okumuşu çoktur. Yıllardır hizmetin en azını alır, Bu denli bağşantı noktasında oluptda yoldan en az fayda sağlayan ender merkezlerden biridir.
Ulukışla için çevre yolu yapılır, Kervansaray açılırsa bundan yararlanacak Ulukışla olduğu kadar bölge ve ülkedir. Sonuçta İnsan canına zarar gelmesi engelenecek bir yol güzergahı yanında bölgenin en önemli tarihi değerinin ayağa kaldırılması istenendir.

Faruk Nafiz Çamlıbel Han duvarlarında yaşayan kervansaray bu kere onarılarak günümüzdeki yaşamın bir parçası olmalıdır.İş başlasa dahi ülekmizde kimi zaman yıllar sürer gider ve iş başladığı ile kalır .O nedenle Ulukışla Kervansarayı yapılması bir an önce tamamlanacak bir anlayışla olacağını umuyorum.

Belediye bu konuda titiz davranıp işi takip ederek Vakıflar Genel Müdürlüğü projesinin sonuçlanması için çaba harcayacaktır. Çünkü Ulukışlada Kültürel çabalar son dönemde artmıştır. O Nedenle ilçe için böyle bir mekana acil ihtiyaç vardır.

Dileriz sözde kalmaz Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı bir an önce tamamlanır Çünkü son uğrak verdiğimde o muhteşem yapının bu halde kalmasını aklımda almadı, yüreğimde.

Umarım ve dilerim bir kaç yılda Ulukışla bu tarihi değeri ile yeniden faal iken buluşur.

Ömer Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2005 Salı 11:46:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?