16
Haziran
2024
Pazar
YAŞAM

Doğaya 200 kınalı keklik bırakıldı

Yaban hayvanların yaşam ortamlarının genişletilmesi ve üremelerine yardımcı olunması için Sivas'ta ilk kez kurulan Yaban Hayatı Yerleştirme Sahası'na, 200 tane kınalı keklik bırakıldı. Kekliklerin bırakılmasından sonra bölge üzerinde görülen kartallar, kekliklerin korumalığını yapacak olan köy korucuları tarafından havaya tüfekle ateş edilerek, bölgeden uzaklaştırıldı.

Sivas'ta ilk kez kurulan Gemerek İlçesi'ne bağlı Sızır Beldesi Eşikli Köyü kırsal alanındaki koruma alanına, keklik bırakılma töreni yapıldı. Törene, Gemerek Kaymakamı Fetih Genel, Sızır Belediye Başkanı Hayrettin Peker, İl Çevre ve Orman Müdürü Mükremin Uçarcı ile çevre yörelerdeki avcılar katıldı. Törende ilk olarak konuşan Kaymakam Genel, gelişi güzel avlanarak, doğal ortamı bozan avcıları eleştirerek, "Bizim milletimiz şerefli bir millettir. Avcılıkta da bu geçerlidir. Avcılık bir kültürdür, bir ahlaktır. Tüfeği eline alarak her önüne gelen her türlü canlıyı öldürmek avcılık değildir. Avcılık çevreyi korumakla başlar. Bu davranış Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüzün uygulaması, bu düşüncenin bir ürünüdür. Ben avcılarımızın av kurallarına uymalarını temenni ederken, hayvanların doğaya bir zenginlik katmasını diliyoruz" diyerek, kekliği havaya atıp, doğal yaşama bıraktı.

Ardından konuşan İl Çevre ve Orman Müdürü Uçarcı, 2005 yılı faaliyet programı çerçevesinde Gemerek İlçesi Sızır Kasabası Eşikli Köyü kırsal alanında 650 hektar alan üzerine Yaban Hayatı Yerleştirme Sahası kurduklarını söyleyerek, "Bu bölgede keklik popülasyonu düşmüştü. Bunu arttırmak amacıyla 2005 programında olan 200 kekliği bu sahaya bırakacağız. 3 yıl avlanma ve köpekle dolaşmak yasak. Bu hayvanların neslinin artması için vatandaşın bize yardımcı olması gerekir. Ne kadar yardımcı olurlarsa o kadar doğal denge normal hale gelir" dedi.

Diğer taraftan, bırakılan kekliklerin doğal ortamda yaşamaya adapte olmalarına katkıda bulunmak için Eşikli Köyü Muhtarı Halim Hazır'ın girişimleri sonucu köylülerin, her gün sırasıyla gün doğup batana kadar omuzlarına aldıkları tüfekle keklikleri koruyacakları bildirildi.

.
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2005 Perşembe 14:06:14
Güncelleme :21 Ekim 2005 Cuma 15:02:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Savaş ÖCALAN IP: 212.57.10.xxx Tarih : 17.08.2006 10:33:18
sayın KENTHABER yazari 22 Eylül 2005 persembe günü yayinlamiş oldunu Doğaya 200 kınalı keklik bırakılma haberinde bir yanklişli vardir. Diğer taraftan, bırakılan kekliklerin doğal ortamda yaşamaya adapte olmalarına katkıda bulunmak için *********''Eşikli Köyü Muhtarı --Halim Hazır- ''*******girişimleri sonucu köylülerin, her gün sırasıyla gün doğup batana kadar omuzlarına aldıkları tüfekle keklikleri koruyacakları bildirildi. Yukaridaki paragrafda muhtar olarak belirttiğiniz kişi bir köy sakinidir köy muhtari ERDAL KOÇER'dir bu yanlişi düzeltmeniz rica olunur