3
Mayıs
2024
Cuma
İMRANLI - SİVAS
Belediye Sayfaları
Nufus
638.464
Yüz Ölçümü
28.479
İlçe Sayısı
17
Vali
Nufus
7.532
Yüz Ölçümü
1.229
Belediye Sayısı
102
Köy Sayısı
0
Kaymakam

İmranlı Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesi’nde, Sivas İline bağlı bir ilçe olan İmranlı, doğusunda Erzincan, güneyinde Divriği, batısında Zara, kuzeyinde de Suşehri ilçesi ile çevrilidir. Sivas’ın doğu kesiminde yer alan İmranlı’nın toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. İlçenin kuzeyini Kösedağ’ın güney uzantıları ile Kızıldağ, güneyini de Çengellidağ (2.596 m.) engebelendirir. Kızıldağ’ın ilçe topraklarındaki en yüksek noktası Peynirli Tepe’dir (3.025 m.).

İlçe topraklarını Kızıldağ’dan kaynaklanan Kızılırmak sulamaktadır. Kızılırmak doğu-batı doğrultusunda akar ancak, vadisini genişletmediğinden ötürü ilçede ovalara rastlanmaz. Bununla birlikte dağlar arasındaki vadilerde küçük düzlükler bulunmaktadır. İl merkezine 105 km. uzaklıktaki ilçenin deniz seviyesinden yüksekliği 1.650 m.dir. Yüzölçümü 1.229 km2, toplam nüfusu 13.460’tır.

İlçede Karasal İklim hüküm sürmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer. İlçenin bitki örtüsü genellikle bozkırlardan oluşmaktadır. Eskiden orman alanı fazla olmasına rağmen korunması ve bakımı yapılmadığından bugün yok denecek kadar azalmıştır.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İlçede tarım alanı kısıtlı olduğundan az miktarda buğday, patates yanında elma ve armut yetiştirilir. Hayvancılıkta ise büyük ve küçük baş hayvancılık yapılmakta olup, özellikle kıl keçisi, koyun, katır ve eşek yetiştirilmektedir.

İlçenin İlkçağ tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda Doğu Anadolu Ruslar tarafından işgal edilince, o yöreden gelen göçmenler buraya yerleşmiştir.

Eski ismi Çit, daha sonra da Hamitabat olan İmranlı, 1911 yılında Zara’ya bağlı bucak iken, 1948 yılında Sivas’a bağlı ilçe konumuna getirilerek ismi İmranlı olarak değiştirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; İmranlı çeşmesi dışında herhangi bir eser bulunmamaktadır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraf, www.sivastr.net adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2009 Çarşamba 18:00:03

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR