31
Mayıs
2024
Cuma
KANGAL - SİVAS

Alacahan turizme açılıyor

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından geçen yıl onarım çalışması başlatılan tarihi Alacahan Kervansarayı, turizme kazandırılacak.

Sivas'ın Kangal ilçesine bağlı Alacahan beldesinde bulunan ve Selçuklu Hükümdarı Alaattin Keykubat tarafından 1150-1180 yıllarında yaptırılan kervansaray bir yıllık onarımın ardından ayağa kaldırıldı. Bakımsız bir şekilde ayakta kalabilmek için yıllara meydan okuyan kervansarayın 2007 Mart ayında onarım ihalesi yapıldıktan bir ay sonra onarım çalışmaları başladı.

1 milyon 559 bin YTL ihale bedeli ile restarasyon çalışmaları başlayan Alacahan Kervansarayı'nda önce zemini güçlendirildi. Eski İpek Yolu'nda bulunan kervansarayı ayağa kaldırabilmek için daha sonra tarihi yapının tabanı taş, çatısı kurşunla kaplandı. Çevre düzenlemesi ve gerekli elektrik çalışmalarının ardından ışıklandırılması da tamamlanan tarihi yapının onarımı 2007 yılı sonunda tamamlandı.

Alacahan Kervansarayı, siyah ve beyaz kesme taşlardan yapılmıştır. İsmini de bu taşların yerleştirilme biçiminden alan kervansaray, 4. Murat'ın Bağdat seferi dönüşünde onarılmıştır. Kervansaray, 1967 yılında Kültür Bakanlığ tarafından ikinci defa restore ettirildi. Ancak aradan geçen yıllar tarihi yapının ayakta kalmasını güçleştirdi. Son olarak 2007 yılı içinde onarıldı. Kervansarayda, halen Kangal ilçesinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Kangal Sanat ve Kültür Festivali etkinlikleri kapsamında yurt içi ve yurt dışından çok sayıda bilim adamının katılımıyla sempozyumlar düzenleniyor.

Sedef hastalığı tedavisine iyi geldiği bildirilen ve ''doktor balıklar'' olarak adlandırılan balıkların bulunduğu Kangal Balıklı Kaplıcaları'na, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası'nda yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'na yakınlığıyla önemli bir turizm potansiyeli olan Alacahan Kervansarayı, Hititler, Selçuklular ve Osmanlılardan kalma önemli tarihi eserleri bünyesinde barındırıyor.

.
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2008 Cumartesi 10:59:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?