22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Kilime ilgi azaldı

El emeği, göz nuru olan ve büyük emek isteyen el dokuması Sivas kilimleri tarih oluyor. Tümüyle yünden dokunması, çözgünün sık olması ve çözgüde düğüm ya da eklemelerden özenle kaçınılması nedeniyle değerli olan Sivas kilimleri artık sadece meraklıları tarafından ilgi görüyor.

16 yıldır kilimcilik yapan Şifaiye Halı Kilim Mağazası sahibi Burhan Gül, kilimlere ilginin sadece tatil dönemlerinde arttığını belirterek, “Meraklı vatandaşlarımızın dışında kilime ilgi azaldı. Artık vatandaşlarımız dokuma halıları tercih ediyorlar” dedi.

Eskiden makine olmadığı için köylerde tezgahlarda kilim dokunduğunu ifade eden Gül, “Eskiden makine halısı olmadığı için köylerde hemen her evde bir kilim tezgahı bulunurdu. Bu tezgahlarda kilimler dokunur ve evlere serilirdi. Artık şimdi makine halıları var ve vatandaşlarımız gidip 200 – 300 milyona güzel bir halıyı alabiliyor. Kilime bu yüzden pek rağbet kalmadı” dedi.

1 KİLİM 1 YIL
Dokuma bir kilimin ortalama 1 yılda hazırlandığını ifade eden Burhan Gül, “Köylerimizde vatandaşlarımız ilk olarak yaz aylarında koyunlarından, keçilerinden elde ettikleri yünü yıkar, kurutur ve iplik haline getirirlerdi. Daha sonra büyük kazanlarda iplikleri boyayarak dokunmaya hazır hale getirirlerdi. Bu işlem köylerimizde yaşayan insanlarımız yaz aylarına mal olurdu. Bahar ayları ile kilimler dokunmaya başlardı ve tekrar yaz aylarında hazır hale gelirdi. Bu da vatandaşlarımızın tam bir yılını alırdı. O yüzden kilimler emek açısından oldukça değerlidir” dedi.

TURİSTLER BİZDEN BİLGİLİ
El dokuması kilimler konusunda turistlerin daha bilgili ve bilinçli olduğunu söyleyen Gül şöyle devam etti: “Bu meslek turizm ağırlıklı bir meslek. Sadece yerli malla olmuyor. O yüzden her bölgeden kilim mevcut. Yerli vatandaşlarımızın dışında yabancı vatandaşlarımız kilim konusunda daha hassas ve duyarlı. Ülkemizi ve ilimizi ziyaret gelen turistler bizim halkımızdan daha bilgili ve bilinçli. Bizim halkımız içerisinde artık sadece meraklı olanlar kilim alıyor. Şark köşesi meraklıları kilimlere daha çok ilgi gösteriyor. Ayrıca kafeteryalarda da süs eşyası olarak kullanılıyor” dedi.

500 YTL’YE DAHİ KİLİM VAR
Kilimlerin dokuması ve işçiliğine göre fiyatlarının değiştiğini belirten Gül, 50 YTL’den 500 YTL’ye kadar kilim olduğunu söyledi. 100 yıllık iyi bir eski kilimin 500 milyon liradan alıcı bulduğunu ifade eden Gül, “Her yörenin farklı dokuması var. En ünlüsü ise Sivas Zara yöresinin el dokuması kilimleridir” dedi.

HEYBE ÇANTAYA GENÇLERİN İLGİSİ VAR
İşyerinde kilim satışının yanı sıra, tamiratı mümkün olmayan eski kilimlerden kilim yelek, kilim minder, kilim cüzdan ve heybe çanta yaptıklarını ifade eden Burhan Gül, heybe çantalara özellikle genç bayanların büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Gençlerin nostaljik eserlere yoğun ilgi göstermeye başladığını ifade eden Gül, “Genç kadınlarımız ve kızlarımız özellikle heybe çantaları son günlerde daha sık kullanmaya başladılar” dedi.

.
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2005 Cuma 14:29:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?