4
Mayıs
2024
Cumartesi
AKDAĞMADENİ - YOZGAT

Yusuf Ziya Özer


Yusuf Ziya ÖZER (1870-1947) 

Bilim adamı.Akdağmadeni’nde doğdu. Hukuk öğreniminden sonra adliyede çalıştı. Sırasıyla Hukuk İşleri Müdürlüğü, Deniz Ticareti Mahkemesi Başkanlığı yaptı. Sonraları İstanbul Hukuk Fakültesi Ceza Usulü öğretim üyeliğine geçti.

Albert Sorel’in XVII.Yüzyılda Şark Meselesi, Akdeniz Meselesi, Anadolu’nun Taksimi adlı yapıtlarını Türkçe’ye çevirdi. Ceza usulü ilkeleri üzerine iki ciltlik bir yapıt yayımladı. Ayrıca tarih ve dil alanlarında da incelemeler yaptı. Yunan dilini incelerken Türkçe sözcüklerin çokluğundan yola çıkarak, Yunanlılardan önce Akdeniz’in Türk uygarlığı etkisinde olduğu sonucuna vardı.

Bu düşüncesini, Yunan’dan Evvel Türk Medeniyeti adlı yapıtında savundu. Aynı tezi genişleterek Ariler-Turaniler adıyla Leipzig’de Almanca olarak bastırdı. Bu yapıtı henüz Türkçe’ye çevrilmedi. Yapıtın II.cildi Samiler-Turaniler adı altında toplandı. Daha sonra Mısırlıların tarihini yazdı. Türk Tarih Kurumu Üyeliği yaptı. İstanbul Hukuk Fakültesi Tarih profesörlüğü sırasında Eskişehir’den milletvekili seçildi. Emekliye ayrıldıktan sonra da tarih ve dil konularında araştırmalarını sürdürdü.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar