26
Nisan
2024
Cuma
SARAYKENT - YOZGAT
Belediye Sayfaları
Nufus
492.127
Yüz Ölçümü
14.123
İlçe Sayısı
14
Vali
Nufus
19.607
Yüz Ölçümü
157
Belediye Sayısı
20
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Çekereksu Hanı

Yozgat-Zile yolu üzerinde bulunan bu han Çekerek Suyu’nun yanında yer almaktadır. Kitabesi bulunmadığından yapım tarihi kesinlik kazanamamıştır. Bununla beraber M.Kaya Özergin bu hanın büyük olasılıkla Valide Sultan Melike Mahperi Hatun tarafından XIII. yüzyılın ortalarında yaptırıldığını ileri sürmektedir.

Han kuzey-doğu yönünde dikdörtgen planlı olup, moloz taştan yapılmış, üzeri kesme taş kaplanmıştır. Kapalı ve açık bölümlerden meydana gelen hanın kapalı mekânından giriş bölümü dışında üç duvarı ayakta kalabilmiştir. Üst örtü bütünü ile yıkılmıştır. Kurt Erdmann bu hanın kısmen planını çıkarmıştır. Buna göre, dikdörtgen planlı olan kapalı bölüm her sırada dörder taş ayakla üç sahna ayrılmıştır. Büyük olasılıkla da üzeri sivri beşik tonozlarla örtülmüştür. Açık kısmının yalnızca güneydoğu duvarından bir bölüm ayakta kalmıştır. Bu bölümün de ortada bir avlu ve çevresinde de dörder oda olduğu sanılmaktadır.

Han günümüzde çok harap bir durumdadır.


Bunların dışında yörede Çayırşehir Hanı, Çandır Hanı ve Delicesu Hanının bulunduğu gezginlerden öğrenilmektedir. Ancak bu hanlardan günümüze yeterli bir iz gelememiştir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 4 Şubat 2008 Pazartesi 17:38:27
Güncelleme :22 Temmuz 2009 Çarşamba 13:12:26

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?