18
Mayıs
2024
Cumartesi
ŞEFAATLİ - YOZGAT

İlk Kanola hasadı yapıldı

Yozgat'ta alternatif ürün olarak bu yıl ilk defa ekimi yapılan kanolanın hasadı yapıldı.  Yozgat Tarım İl Müdürlüğü tarafından Şefaatli İlçesi'ne bağlı Paşaköy Kasabası'nda deneme ekimi yapılan kanola bitkisinin hasat törenine, Yozgat Valisi Gökhan Sözer,Tarım İl Müdürü Duran Katar ve çiftçiler katıldı. Tarım İl Müdürü Duran Katar, alınan sonuçlara göre alternatif ürün olarak yetiştirilmesi düşünülen kanolanın çiftçiler tarafından benimsenmesi ve ilerleyen yıllarda ekiminin yoğun olarak yapılmasının planlandığını belirtti.

Katar, "Kanola, tohumu yüzde 40-50 oranında yağ içeren önemli bir kültür bitkisidir. Amerika, Kanada ve Avrupa devletlerinde yoğun olarak tarımı yapılan kanola, ülkemizde de tüm bölgelerinde çok rahat yetişebilme özelliğine sahiptir. Yağ oranı yüzde 42 olan bu yağ bitkisi en sağlıklı yemeklik yağlardan birisidir. Son yıllarda da ülkemizde tarımı yapılmakta ve marketlerde satılmaktadır" dedi.

Kanola'nın kışlık ve yazlık ekilebildiğini ve kışlık ekimlerde verim daha yüksek olduğunu vurgulayan Katar, "Yazlık ekimlerde ise 3 defa su verilmesi gerekir. Orta Anadolu'da kışlık ekimler en genç 15 Eylül'e kadar ekilmelidir. Yazlık ekimler ise bölgenin son donlarından sonra Nisan 10 Mayıs arasında ekim yapılır. Ekonomik bir kanola tarımı için kışlık ekim tasviye edilir" diye konuştu.

Yozgat Valisi Gökhan Sözer de Kanolanın Yozgat'ta alternatif ürün olarak denendiğini ve ilk hasadın oldukça verimli olduğunu hatırlattı. Vali Sözer, "Bu yıl deneme ekimi yapılan kanola hasadının tamamı yapıldıktan sonra, verimlilik durumuna göre yeni ekimler yapılacaktır. Kanola bitkisi hububata göre, ekonomik geliri yüksek bir bitkidir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2005 Cuma 18:30:46
Güncelleme :17 Eylül 2005 Cumartesi 11:59:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Orhan AYDIN IP: 88.247.30.xxx Tarih : 27.04.2007 17:16:58
güzel bir uygulama  öncesinde kapsamlı bir bilgilendirmenin şart olduğunu düşünüyorum..tesekkür ederim