18
Mayıs
2024
Cumartesi
YERKÖY - YOZGAT

Çamdibi'nde koyun ve düve dağıtımı

Yerköy'ün Çamdibi köyünde, Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) kapsamında koyun ve düve dağıtımı yapıldı.

Çamdibi köyünde düzenlenen hayvan dağıtım törenine, Yozgat Valisi Gökhan Sözer, AK Parti Yozgat Milletvekilleri Bekir Bozdağ, İlyas Arslan, Mehmet Çiçek, Yaşar Öztürk, İl Jandarma Komutanı Albay Savaş Gevrekçi, Belediye Başkanı Yusuf Başer, Yerköy Kaymakamı Aydın Ergün, Yerköy Belediye Başkanı Ali Rıza Arslan, AKP İl Başkanı Metin Eroğlu, daire müdürleri ve köylüler katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Yerköy Kaymakamı Aydın Ergün, fon kaynaklarından alınan düve ve koyunların Yozgat’ta hayvancılığın gelişmesine önemli katkılarda bulunacağını söyledi.

Milletvekili İlyas Arslan da, bu tür projelerdeki amacın kişiye, balık vermekten çok balık tutmayı öğretmek olduğunu belirterek, "Yozgat, geçmiş tarihlerde tarım ve hayvancılıkta öne çıkmış illerden bir tanesiydi. Son yıllarda bu durum bir hayli gerilemiştir. Şimdi bu tür projelerle ilimizde tarım ve hayvancılık gelişerek, geçmiş dönemlerine tekrar ulaşacaktır" dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan Yozgat Valisi Gökhan Sözer, tarım ve hayvancılıkta yapılan çalışmaların Yozgat için büyük önem taşıdığını söyledi. Köylülere, damızlık amaçlı dağıtılan koyun ve düvelerin üretim aşamasında çiftçiye önemli bir gelir kaynağı olacağını ve Yozgat’ın hayvancılık alanında önemli bir potansiyele sahip iller arasına gireceğini vurgulayan Vali Sözer, "Biz Yozgat genelinde tarım ve hayvancılıkta çok büyük hamleler yapmak ve gayretler yapma içerisindeyiz. Tüm Yozgat’ta Türkiye’de ilk olarak 200 binden fazla büyük baş hayvanı küpeleyerek, küpesiz hayvan bırakmadık. Şimdi bütün mezbahaları ve hayvan pazarlarını ruhsatlandırıyoruz. Şap aşısını bitirdik ve brucella aşısına da Yozgat genelinde yapacağız. Hedefimiz, çabamız, tüm Yozgat’ı hayvan hastalığı olmayan bir il yapmaktır. Türkiye’de böyle bir il yok. Ama biz iddia sahibiyiz ve hayvan hastalığından uzak bir Yozgat ortaya çıkardığımız zaman ekonomik anlamda hayvansal ve tarımsal üretimimizin de anlamı ve değeri olacaktır" diye konuştu.

Avrupa’nın, ABD ve İsrail gibi önemli hayvan üreticisi ülkelerin hayvan ihracatına kapalı olduğuna dikkat çeken Vali Sözer, "Damızlık hayvan için dünyayı dolaşsanız iyi bir hayvan bulamazsınız. Ama biz Yozgat’ı damızlık hayvanların üretiminin yapıldığı önemli bir il haline getireceğiz. Yerköy’de de yapılmak istenen, ihtiyaç sahibi insanlara üretim kaynağı bulmak ise de, amaç hayvan üretimini, damızlığı artırmaktır. Bu yıl yağışımız ve iklimimiz de uygun oldu. Dua ediyor ve diliyorum ki, bereketimiz de böyle olur" dedi.

Tarım İl Müdür Yardımcısı Abdullah Ertuğrul da, SRAP kapsamında geliştirdikleri proje ile bazı köylere büyük baş ve küçük baş hayvan dağıttıklarını söyledi. Büyük baş ve küçük baş hayvan dağıtımına Yerköy Çamdibi Köyü’nde start verdiklerini belirten Ertuğrul, ’’18 köyde toplam 97 çiftçi ailesine 14’er adet olmak üzere toplam bin 358 koyun ve 8 köyde toplam 39 çiftçi ailesine ikişer olmak üzere toplam 78 adet damızlık düve dağıtılacaktır’’ şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından 9 çiftçi ailesine 2’şer damızlık düve ve 10 çiftçi ailesine 14 koyun dağıtıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2005 Cumartesi 16:20:01
Güncelleme :20 Haziran 2005 Pazartesi 18:48:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?