5
Mayıs
2024
Pazar
YERKÖY - YOZGAT
Belediye Sayfaları
Nufus
492.127
Yüz Ölçümü
14.123
İlçe Sayısı
14
Vali
Nufus
42.219
Yüz Ölçümü
1.245
Belediye Sayısı
60
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Yerköy Genel Bilgi

Yerköy Genel Görünümİç Anadolu Bölgesi’nde, Yozgat İline bağlı bir ilçe olan Yerköy, doğusunda Merkez ilçe, güneydoğusunda Şefaatli, güneybatısında Kırşehir’e bağlı Çiçekdağı, batısında Kırıkkale, kuzeyinde de Çorum’a bağlı Sungurlu ilçesi ile çevrilidir.

Yozgat’ın batısında yer alan ilçe toprakları dalgalı düzlükler halindedir. İlçenin kuzeybatı kesimini Yellibelen Tepesinde 1.633 m.ye ulaşan Zincirli Dağı, doğu ve güneyini ise Çiçekdağı ile Orta Dağı engebelendirir. İlçenin büyük bir bölümünü Delice Irmağı’nın taşıdığı alüvyonlardan oluşan yerköy Ovası kaplamaktadır.

İlçe topraklarını Delice Irmağı sulamaktadır. Deniz seviyesinden 774 m. yüksekliktedir. İl merkezinden 39 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 1.245 km2 olup, 2000 Yılı genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 48.889’dur.

Karasal iklimin egemen olduğu ilçede yazlar; sıcak ve kurak, kışlar; soğuk ve sert geçmekte, yıllık yağış tutarının büyük bir bölümü ilk ve sonbaharda düşmektedir. Bozkırların yaygın olduğu ilçede orman örtüsü yok denecek kadar azdır. Tepeler çıplaktır ve Delice Irmağı boylarında söğüt, kavak ve meyve ağaçları bulunmaktadır.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında, buğday, arpa, nohut, ayçiçeği, şeker pancarı, patates, soğan, elma, kavun ve karpuz gelmektedir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmaktadır. Mera ve besi hayvancılığı gelişmiştir. İlçede sanayi kuruluşu olarak çimento, yem, kraft torba, tuğla-briket, un fabrikaları ve Yibitaş Entegre Tesisleri bulunmaktadır. İlçe topraklarında çimento hammaddesi yatakları ile maden suyu kaynakları vardır.

Yerköy’ün İlkçağ tarihi ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Küçük bir köy niteliğinde olan Yerköy 1930’da Ankara-Kayseri demiryolunun açılmasından sonra önem kazanmıştır. 1935’te bucak, 1945’te de ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eser olarak; İlçeye bağlı Sarayköy’deki Çapanoğlu Camisi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sit alanı ilan edilen Yerköy Kaplıcaları vardır. Bu kaplıca çevresinde yapılan kazılarda çeşitli buluntularla karşılaşılmıştır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.yozgat.meb.gov.tr ve www.yozgat.gov.tr adreslerinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2009 Çarşamba 14:36:59

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR