18
Mayıs
2024
Cumartesi
YERKÖY - YOZGAT

Pancar çiftçinin elinde kaldı

Yozgat’ta kar nedeniyle zamanında sökülemeyen pancar, şeker fabrikaların alım sezonunu kapatmasıyla birlikte çiftçinin elinde kaldı.

Yozgat’ın Yerköy İlçesi’nde 2 hafta önce başlayan yoğun kar yağışı nedeniyle pancarı elinde kalan çiftçiler, zarar ettiklerini ve devletten yardım beklediklerini belirterek, "Pancarımızı büyük masraflar yaparak tarladan söktük, şimdi satış yapamıyoruz. Karaborsacılar gelip 100 bin liranın üzerinde olan fiyata 45 bin lira veriyorlar. Bu şekilde tarladan sökümü yapılmış ve elde kalmış 5 bin tonun üzerinde pancar bulunuyor" dediler.

Avrupa Birliği’ne girmek istediğimiz bu günlerden çiftçinin böyle perişan edilmemesi gerektiğini ifade eden çiftçiler, "Bizi bu şekilde Avrupa Birliği’ne almaz. Çiftçinin desteklenmesi gerektir. Çiftçi çok perişan durumdadır. Geçen yıl buğdayımızı 400 bin liraya satarken bu yıl 280 bin liraya sattık. Soğanlarımız çürüdü, ırmağa döktük" diye konuştular.

Yerköy Ticaret Borsası Başkanı Ayhan Çelik ise, "Pancar sökülmeye başlandığında da şeker fabrikaları alım sezonunu kapattı. Böylece pancar çiftçinin elinde kaldı" dedi.

Çiftçinin bu şekilde Avrupa çiftçisiyle rekabet edemeyeceğini belirten Çelik, "Çiftçinin Avrupa ülkelerindeki çiftçilerle rekabet edebilir duruma gelmesi için yeterli desteğin verilmesi gerekir. Bugün bizim ülkemizde çiftçi ürününün karşılığını alamıyor. Çiftçimizin gideri çok, gelir ise oldukça düşük. Bu nedenle biran önce Türk çiftçisinin durumunun iyileştirmesi ve modern tarıma geçmesi sağlanmalıdır" şeklinde konuştu.

YOZGAT (İHA) -
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2004 Salı 13:15:33
Güncelleme :9 Nisan 2005 Cumartesi 18:44:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?