22
Mayıs
2024
Çarşamba
YERKÖY - YOZGAT

Satılmayan soğanı ırmağa döktüler

Yozgat’ın Yerköy İlçesi’ndeki çiftçiler, ellerindeki soğanları satamayınca ırmağa döktü.
Yozgatlı soğan üreticileri, kilosunu 120 bin liraya mal ettikleri soğanı 40 bin liraya satamayınca protesto için soğanlarını ırmağa döktüler.

Soğanın kilosunun 120 bin liraya mal ettiklerini ifade eden çiftçiler, "Şimdi 40 bin liraya alıcı bulamıyoruz. İlimizde 10 binlerce ton soğan çürümek üzere. Devletimizden, tarım bakanı ve başbakanımızdan yardım istiyoruz. Kredi ve Bağ-Kur borçlarımızı ödeyemiyoruz" diye dert yandılar.

Yerköy İlçesi’nde 10 bin il genelinde ise 50 bin ton soğanın depoda beklediğini belirten Yerköy Ticaret Borsası Başkanı Ayhan Çelik ise, "Üreticimiz şu anda çok perişan elindeki ürünü satamadı. 1 ay içinde bu ürünler satılırsa satılacak, satılmazsa çürüyüp atılacak. Bu sorun sadece Yozgat çiftçisinin değil, bölgemizde, Çorum, Amasya, Tokat çiftçisinin de sorunudur. Bu nedenle hükümetimizden özellikle Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan yardım bekliyoruz. Bu milli servetin çürümesini istemiyoruz" diye konuştu.

Diğer taraftan, alıcı bulamadığı için ürününü Delice Irmağı’na döken Çiftçi Duran Yiğit, çok perişan olduklarını söyleyerek, "Elimde 150 ton soğan kaldı. Benim gibi ilçemizde çok sayıda çiftçi var. Şu anda ürünümüze alıcı bulamıyoruz. Elimdeki soğanı satamadığım için de ırmağa döküyorum" dedi. Soğan alım-satımı yapan esnaflar da tarladan aldıkları ürünlerini satamayıp elinde kaldığına değinerek, tarlada çiftçiden 90 bin liraya aldıkları ürünlerin satılmadığı için depoda çürüdüğünü, tekrar işçi çalıştırarak çürüyen soğanları ayıklattıklarını söylediler.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2005 Salı 13:39:59
Güncelleme :9 Nisan 2005 Cumartesi 18:43:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?