5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

AMASYA'NIN GİZEMİ AYDINLANIYOR

Amasya'da kentin ortasında asırlara meydan okuyarak günümüze kadar ayakta durmayı başaran Amasya Kalesi'nin gizemi Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Amasya Valiliği'nin yaptığı çalışmalarla ortaya çıktı.


Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2 milyon 500 bin YTL harcanarak sur duvarlarında onarım çalışmaları yapılan Amasya Kalesi'nde bulunan ve kalenin yapıldığı M.Ö. 3200 yıllarında Erken Tunç Çağı'ndan itibaren gizli geçit, zindan, su yolu gibi işlerde kullanılan gizemli mağara Cilanbolu'nun 200 bin YTL tutarında yapılan bir harcama ile açılmasıyla birlikte kale ilgi odağı olmaya başladı.


Kalenin yıpranan duvarlarının aslına uygun bir şekilde restore edilmesiyle birlikte kalenin ortaya çıktığını ifade eden ve 2009 yılında çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte ilk yapıldığı günlerdeki orijinalliğini yeniden kazanacağını belirten Vali Celalettin Lekesiz, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Kaya ve ilgili kurum müdürleri ile birlikte Amasya Kalesi'ni gezerek incelemelerde bulundu.


Amasya Kalesi'nin özel güvenlik sistemi ile korunup, özel temizlik sistemi ile temizleneceğini açıklayan Vali Lekesiz, "Amasya Kalesi'nin kısa vadede ziyaretçiler açısından daha güvenli ve temiz bir mekan olmasını arzu ediyoruz. Uzun vadede ise içerisinde kafeteryalar ve hediyelik eşya satan işyerlerinin bulunduğu yaşanabilir bir mekan haline getirmeyi amaçlıyoruz" dedi.


Cilanbolu Mağarası’nın yeni açılan devamını da gezen Vali Lekesiz, "Cilanbolu'yu insanların görmesi için profesyonel bir sistemle ışıklandırıp, içerisine dönem dönem mağaranın nasıl ve ne amaçla kullanıldığını anlatan balmumu heykeller ve figürler koyacağız ve gezen insanların o dönemleri yaşamalarını sağlayacağız" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 14:37:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?