5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

RAMAZAN DAVULCULARINI KİM ÖLDÜRDÜ?

Amasya'da cumhuriyet dönemi öncesinde Ramazan aylarında iftar ve sahur saatlerini hatırlatan Ramazan davulcularının öldürülmesi olayının arkasında Ermenilerin olduğu Binbaşı Hüsrev Gerede'nin hatıralarında anlatılıyor.


Amasya'da 137 yıldır devam eden Amasya Kalesi'nden Ramazan aylarında iftar ve sahur öncesinde belediye bandosunun konser vermesi geleneğinin arkasında Ermenilerin Ramazan davulcularını öldürmesi olayı yatıyor.

Ramazan aylarında mahalle aralarında dolaşarak iftar ve sahur saatlerini hatırlatan davulculardan rahatsız olan Ermenilerin davulcuları öldürdükleri, Milli Mücadele için Amasya'ya gelen Muskafa Kemal Paşa'nın silah arkadaşı Binbaşı Hüsrev Gerede'nin hatıralarını yazdığı kitapta anlatılıyor.


Amasya'da 137 yıl önce Harşena Dağı üzerinde kurulu olan Amasya Kalesi'nden Ramazan aylarında davulcu tarafından yapılan iftar ve sahur saatlerinin vakit duyurusu, günümüzde belediye bandosu tarafından verilen konserler ile yapılıyor. Amasya'da bir asrı aşkın zamandır sürdürülen gelenek kent sakinlerinin Ramazan alışkanlığı haline gelirken, kente dışarıdan gelen yabancıların ise çok ilgisini çekiyor. Bu geleneğin nasıl ortaya çıktığı araştırıldığında ise ortaya çıkan gerçek sözde soykırım iddialarında bulunan Ermenilerin yalanlarını ortaya çıkartıyor.


1919 yılında Atatürk ile birlikte Samsun'dan sonra Amasya'ya gelen ve 14 gün kalan Binbaşı Hüsrev Gerede, işlerinden arta kalan zamanlarda arkadaşları Dr. Refik Bey ve Albay Kazım Bey ile birlikte Amasya sokaklarında gezerek Amasya hakkında bilgi ediniyor. Hatıralarında Amasya günlerini de kaleme alan Hüsrev Gerede, Ramazan davulcularının öldürülmesi konusuna şu şekilde yer veriliyor:
"Kutsal Ramazan ayındayız. Burada gür sesli Ramazan davulu sokaklarda dolaşıyor. Akşam alaturka saatte 11.30'da kaleye çıkıp davul zurna çalıyorlar. Vaktiyle Ermeniler, Ramazan davulcusunu öldürmüşler. Bu nedenle mahalle aralarında dolaşmıyorlarmış."

İha
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 18:19:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?