5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

ÜNLÜLER DİYARI AMASYA

Bilinen tarihiyle 7 bin 500 yıl önce insanların yerleşim yeri olarak kullandıkları Amasya, tarih boyunca 13 medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu medeniyetlerin kalıntılarını günümüze kadar taşımış ender kentlerden birisi.


Tarihi boyunca ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin kültürlerini halen yaşatan, her dönem önemli bir merkez konumunda olan ve dünyaca tanınan birçok ünlünün doğduğu ve yaşadığı kent olan Amasya, Strabon'dan Sabuncuoğlu Şerefeddin'e, Şeyh Hamdullah'tan Mihri Hatun'a kadar kültür, sanat, tarih, coğrafya, sağlık ve bir çok alandaki ünlüleriyle adını dünyaya duyurmuş.


Amasya'nın ünlülerinin başında dünyanın ilk coğrafyacısı ve tarihçisi Strabon geliyor. M.Ö. 63'te Amasya'da doğan, Roma aristokratlarıyla kan bağı olduğu bilinen, Amasya'dan ayrılıp Nil boyunca gezen, batıda Sardunya, kuzeyde Karadeniz'den güneyde Etiyopya sınırlarına kadar gezen ve Roma şehrinde uzun yıllar yaşayan ünlü coğrafyacı, hayatı boyunca 43 kitap yazmış, hayatının 27 yılını geçirdiği Amasya'da vefat etti. Amasya'nın dünya tarafından tanınan ünlüleri arasında bulunan Fatih Sultan Mehmet döneminin ünlülerinden olan ve 1386 yılında Amasya'da doğan Sabuncuoğlu Şerefeddin, aldığı tıp eğitimi ile 17 yaşında hekimlik yapmaya başlayarak, hayatı boyunca cerrahlık konusunda 3 önemli eser yazmış ve bu eserleri günümüzde hekimlere halen ışık tutmaktadır. Hattatların piri olarak tanınan 1426 yılında Amasya'da doğan İslam yazı sanatını zirveye taşıyan isim olarak bilinen Şeyh Hamdullah da Amasya'nın ünlü isimleri arasında. Yazdığı yazılar onun elinde güzelleşirken, zamanındaki ve daha sonraki hattatlar ona benzemeye çalışsalar da sanatına yaklaşan çok az kişi olmuş. 2. Beyazıt Amasya'da şehzadelik yaptığı dönemlerde Şeyh Hamdullah ile yakından ilgilenmiş, onun yazı hokkasını kendi elleriyle tutarak kendisine hizmette bulunmuş.


İlk kadın divan şairlerinden olan ve Amasya'da 1460 yılında doğan Mihri Hatun da Amasya'nın adını duyuran ünlüler arasında yer alıyor. Mihri Hatun'un bir yazma divanının İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi'nde bulunduğu bilinirken, bu divanın birer nüshaları da Fatih Millet Kütüphanesi ve Ayasofya Kütüphanesi'nde yer alıyor. Hiç evlenmeyen şairin 1506 yılında Amasya'da vefat ettiği biliniyor. Dünyaca tanınan bu ünlülerin yanı sıra Pontus döneminde başkent olan Amasya'da doğan Pontusluların ünlü kralları Mitridat, Amasyalı Yahşi Bey'in oğlu olan ve Yıldırım Beyazıt'ın Timur'a esir düştüğü 1402 Ankara Savaşı'nda 15 yaşındaki genç Şehzade Mehmed'i Timur'un kuşatmasından kurtararak Amasya'ya getiren Bayezid Paşa, İslam hukuku uzmanı, şair ve yazar olan 1200'lü yıllarda Amasya'da doğan ve binden fazla Kur'an-ı Kerim yazdığı bilinen Yakut-Ül Musta'ssımı, Timur'un çok sevdiği ilim adamları arasında bulunan Yıldırım Bayezid ve Çelebi Mehmed zamanında yaşamış olan Pir İlyas, 15. yüzyılın Osmanlı tarihçilerinden olan ve 1400 yılında Amasya'da doğan Aşık Paşazade, Osmanlı Dönemi'nde Amasya Mevlevihanesi'nde şeyhlik yapmış olan 1300'lü yılların sonlarına doğru Amasya'da doğan Şeyh Mehmed Cui, fetret döneminden sonra kendi adına sikke yaptıracak kadar ünlü olan Yörgüç Paşa, Fatih Sultan Mehmed'i İstanbul'un fethine hazırlayan Akşemseddin, 14 Temmuz 1683 yılında başlayan ve 12 Eylül'de veziriazamın bazı hataları sonucu ve Kırım Hanı'nın ihaneti sonucu başarısızlıkla sonuçlanan Viyana Kuşatması'ndan sonra idam edilen Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, dünyada herkes tarafından yaşadıkları aşk ile tanınan Ferhat ile Şirin de Amasyalı ünlülerin arasında.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2008 Pazartesi 10:41:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?