7
Mayıs
2024
Salı
AMASYA

1,5 Asırlık gelenek

Amasyalılar, kentin ortasında bulunan Harşena Dağı'nın üzerinde kurulu olan Amasya Kalesi'nden yaklaşık 1.5 asırdır ateşlenen Ramazan topu ile iftar yapıp, sahura kalkıyorlar.


Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa tarafından 1863 yılında Ramazan aylarında iftar ve sahur saatlerini kent sakinlerine duyurmak üzere gözetleme kulelerinden birisine konulan tarihi top arabası, 146 yıldır iftar ve sahur saatlerinde ateşleniyor. 1600'lü yıllardan kalma top arabasını 17 yıldır ateşleyen belediye görevlisi Seyfettin Gökçe, 17 yıldır Amasya Kalesi'nde iftar yapıyor. Aradan geçen 144 yıla rağmen bu geleneğin sürdürüldüğü Amasya'da kent sakinleri iftarlarını topun atılışına göre yaparken, sahurda
da 3 top atılışı yapılıyor. Birinci top atışında uyanan Amasyalılar, ikinci top atışında yemeklerini yiyor, üçüncü top atışında ise yeme içmeyi bırakıyorlar.
17 yıldır Ramazan topunu ateşleyen belediye görevlisi Ramazan Gökçe, "Sultan Bayezid Camii'nden verilen ışıklı işaretin ardından ben topu ateşliyorum, Amasyalılar da iftar yapıyorlar. 17 yıldır iftarımı burada yapıyorum. Bazen ailemi buraya getiriyorum, bazen de yalnız oluyorum" dedi.
Ramazan topunun hazırlanışını anlatan Gökçe, "İçini temizledikten sonra barutu koyuyorum ve bez parçalarıyla sıkıştırıyorum. Fitili yerleştirip ateşliyorum ve top patlıyor" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2009 Çarşamba 11:17:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?