5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

105'lik dede evlilik derdinde

Amasya'nın Sarayözü köyünde yaşayan 105 yaşındaki asırlık Dursun Çıplak, günün büyük bir kısmını gezerek geçirdiği köyünde sürekli ayran içip elma yiyor.


1903 yılında Amasya'nın Sarayözü köyünde doğan Dursun Çıplak, 3 sene yaptığı askerlik dışında günlerini köyünde sürekli çalışarak ve gezerek geçiriyor. 7 çocuk ve 70 torun sahibi olan asırlık Dursun dede, yakınlarından ve Amasya Valisi Celalettin Lekesiz'den kendisini yeniden evlendirmesini isterken, köyün muhtarı olan yeğeni Rıza Çıplak ise Dursun dedeye uygun bir eş aradıklarını belirtti.


67 yaşındaki gelini Hanım Çıplak ve 74 yaşındaki gelini Emine Çıplak ile birlikte yaşayan Dursun Çıplak, yaşına rağmen tüm ihtiyaçlarını kendisi karşılıyor. Bu zamana kadar soğuk algınlığı dışında hasta olmadığını söyleyen Dursun dede, Atatürk'ü çok sevdiğini belirterek, askerlik yaptığı dönemlerde yaşadıklarını anlatmakla bitiremiyor. 1 asırlık ömründe yaşadığı hatıralarını anlatan Dursun Çıplak, "Bizim köyden 200 kişi gitti, ayaklarında çarıkla gittiler cepheye" diye Milli Mücadele günlerini anlatırken, sağlıklı yaşamın sırrıyla ilgili uzun yaşamak isteyenlere de sigaradan uzak durmalarını tavsiye etti.


Ömründe hiç sigara içmediğini söyleyen Dursun dede, "Sigarayı ağzıma değdirmedim. Askerlikte de kesinlikle sigara içmedim. 7 çocuğum var, 3 tanesi öldü, 4 tanesi yaşıyor, hepsi de bana yardımcı oluyorlar. 70 tane torunum var, 24 tanesi Almanya'da yaşıyor" dedi.


Dursun dedenin en büyük gelini olan 74 yaşındaki Emine Çıplak, "Bol bol elma yiyor, geziyor geri geliyor yine elma yiyor" diye konuşurken, Sarayözü Köyü Muhtarı Rıza Çıplak da amcasının sürekli gezdiğini, erkenden kalkıp yanına geldiğini, hayatının çalışmakla geçtiğini anlattı. Amcasının tüm sorunlarıyla ilgilenen Rıza Çıplak, "Benim amcam 105 yaşında. Sabah erkenden yanıma gelir gezerek, çok diri ve sağlığı yerinde. Benden kendisini evlendirmemi istiyor. Bu ihtiyara 105 yaşında gelin adayı arıyoruz" diye duyuru yapmayı da ihmal etmedi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2008 Cumartesi 14:50:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
.. IP: 78.160.249.xxx Tarih : 22.11.2008 00:39:57

maşşalah dedeme nazarlar degmesin ALLAH dah cok uzun ömürler versin