22
Mayıs
2024
Çarşamba
AMASYA

144 yıldır ateşlenen Ramazan topu

Harşena Dağı üzerinde kurulu olan Amasya Kalesi'nden 144 yıldır ateşlenen top ile Ramazan aylarında iftar ve sahur saatleri şehir merkezine duyuruluyor.

Amasya'da kent merkezinden 300 metre yükseklikte bulunan Harşena Dağı'nın en hakim noktasında bulunan Amasya Kalesi'nde 1600'lü yıllardan kaldığı bilinen tarihi top arabası, 1863 yılında Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa'nın emri ile Ramazan aylarında iftar ve sahur saatlerini duyurmaya başladı. Verilen emrin ardından 144 yıl geçmesine rağmen, günümüzde de Ramazan aylarında iftar ve sahur saatlerini duyuran top atışları, belediye tarafından görevlendirilen Seyfettin Gökçe tarafından yapılıyor.

13 yıldır Ramazan aylarında iftardan ve sahurdan 1 saat önce Amasya Kelesi'ne çıkarak top arabasının temizliğini yapan ve içerisine konulan bez parçaları ve barutu hazırlayan Seyfettin Gökçe, "1994 yılından bu zamana kadar bir kere dışında vukuatsız olarak ben bu görevi yapıyorum. 13 yıldır bu görevi yerine getiriyorum. Topu atışını gerçekleştirdikten sonra eve gidiyorum. Bu zamana kadar sadece 1 kere vukuatım oldu. Bez parçalarını ve barutu yerleştirdikten sonra ezanın okunmasına 3 dakika kala çakmağımı evde unuttuğumu fark ettim. O zaman topu atamadım. Bunun dışında bir vukuatım olmadı" dedi.

Amasyalılar, iftar ve sahur saatlerinde patlatılan topa göre iftarını açıyor ve sahurunu yapıyor.

iha
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2007 Perşembe 11:49:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?