5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

150 kınalı keklik doğaya bırakıldı

Amasya'da Orman Bölge Müdürlüğü tarafından doğal dengenin korunması ve kene gibi zararlıların çoğalmasını önlemek amacıyla 2008 yılı içerisinde doğaya toplam 2 bin 500 adet keklik bırakıldı.


Amasya, Samsun, Tokat, Çorum, Yozgat ve Sivas illerini kapsayan Amasya Orman Bölge Müdürlüğü doğal dengenin korunması ve kene gibi zararlılarla mücadele kapsamında bölge müdürlüğüne bağlı illerde doğaya keklik bırakıyor. Amasya'nın Ziyaret Beldesi'nde 150 adet kekliği Vali Celalettin Lekesiz ve Ziyaret Beldesi Belediye Başkanı Mehmet Uyanık ile birlikte doğaya bırakan Orman Bölge Müdürü Naci Kaya, Amasya Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı illerde bu çalışmaların yapıldığını, keklik yetiştirme çiftliklerinden
tanesini 12,5 liraya aldıkları keklikleri doğal dengeyi korumak ve doğada çoğalan zararlıların yok edilmesini sağlamak amacıyla doğaya bıraktıklarını söyledi.


Amaçlarının ekosistemi korumak olduğunu ifade eden Orman Bölge Müdürü Naci Kaya, "Orman bir ekosistem, toprağın altında bulunan cansız varlıklardan tutunda, canlı cansız tüm varlıkların ekosistem içerisinde birleşmesi o zincirin oluşması gerekir. Önceden şehir merkezlerinde dahi duyduğumuz kuş seslerini bugün orman içinde dahi duyamıyoruz. Özellikle bu tarzda salımlarla doğadaki kene tarzında, kabuk böceği tarzında ekosisteme zararlı hayvanlarını yok edilmesini amaçlıyoruz" dedi.


Orman Bölge Müdürlüğü tarafından temin edilen keklikleri kendi elleri ile doğaya bırakan ve doğal dengenin bozulması sonucu kene ve benzeri hayvanların çoğaldığını söyleyen Vali Celalettin Lekesiz, "İnsanoğlunun müdahalesi sonucu doğal denge bozulunca bir taraftan doğada bir şeyler eksiliyor, bir taraftan da bir şeyler fazlalaşıyor. Bilinçsiz avlanma gibi sebeplerden ormanlarımızda keklik ve benzeri kanatlıların eksilmesi sonucunda bu sefer kene ve benzeri hayvanların çoğaldığını görüyoruz. Kekliklerin doğaya salınmaları doğal dengenin yerine oturması açısından önemli" diye konuştu. 2008 yılı içerisinde toplam 2 bin 500 adet kekliğin doğaya bırakıldığı Amasya'da 2009 yılında hedefin 10 bin olarak belirlendiği bildirildi.

İha
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2008 Pazartesi 18:11:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?