5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

1863 yılında başlayan gelenek sürüyor

Amasya Kalesi'nden Ramazan aylarında iftar ve sahur saatlerinde 145 yıldır geleneksel olarak top atışı yapılıyor.


Ramazan aylarının geleneklere uygun yaşandığı Amasya'da, Osmanlı Devleti döneminde 1600'lü yıllarda savaşlarda kullanılmış olan tarihi top arabası ile 145 yıldır Amasya Kalesi'nden Ramazan ayında iftar ve sahur vakti top atışı yapılıyor.


Kentin ilk yerleşim yeri olan ve savunma amaçlı yapılan 300 metre yüksekteki Amasya Kalesi'nde bulunan gözetleme kulübelerinden birisine Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa tarafından koydurulan tarihi top arabası, bir görevli tarafından bez parçaları ile doldurulup sıkıştırılan barutun ateşlenmesiyle patlatılıyor.


145 yıldır sürdürülen bu gelenekle Amasyalılar iftar saatlerinde patlatılan ve kentin her yerinden duyulan top atışı ile vaktin geldiğini anlayıp orucunu açarken, sahur saatlerinde ise kent sakinleri 'kalk topu' ile kalkıp 'ye topu' ile yemeğini yiyor ve 'yat topu' ile oruç tutmak için niyet edip yatıyor.


14 yıldır top atışı görevini sürdüren belediye işçisi Seyfettin Gökçe, bu göreve başladığından beri ailesi ile ne iftar ne de sahur yapabildiğini, yaptığı görevin ne kadar önemli olduğunun farkında olduğunu söyledi. Gökçe, bu zamana kadar sadece bir kere fitili ateşlemek için yanında bulundurduğu çakmağı evde unuttuğu için top atışı yapamadığını ve bunun dışında vukuatı olmadığını bildirdi.


Ramazan aylarında iftar ve sahur saatlerinde düzenli olarak Amasya Kalesi'ne çıkan Seyfettin Gökçe, "İlkönce harbi ile topun içini temizliyorum daha sonra barutu koyup arkasından bez parçalarını yerleştirip sıkıştırıyorum. Topun arkasından fitil ile barutun birbiri ile temas etmesini sağlıyorum vakit geldiğinde ateşliyorum" dedi.
Topun fitilini ateşleyen Gökçe, top arabasının bulduğu gözetleme kulesinden hızla kaçıyor ve patlayan top ile kent sakinleri oruçlarını açıyor.

iha
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2008 Pazartesi 09:49:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?