6
Mayıs
2024
Pazertesi
AMASYA

20 yıl önce çok fakirlerdi..

Amasya'da 20 yıl önce en fakir 3 köyden birisi olan ve hububat üretimi ile uğraşan Boyalı köyü, 20 yıl önce başladığı kiraz üreticiliği sayesinde bugün Amasya'nın en zengin köyü konumuna geldi.


Amasya'ya 20 kilometre uzaklıkta bulunan 50 haneli Boyalı köyü, 20 yıl önce Amasya'nın en fakir 3 köyünden birisi olarak gösteriliyordu. Hububat üretimi ve hayvancılık yapan köy sakinleri, kiraz üretimine yönelince aradan geçen 20 yıl sonra ilin en zengin köyü oldu. 20 yıllık zaman içerisinde arazilerinin hepsini Avrupa standartlarında kiraz fidanlarıyla donatan köy halkı, ürünlerini Rusya ve Ukrayna'ya ihraç ediyor.


S.S. Boyalı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ercan Ak, köylerinde 25 bin adet kiraz ağacı bulunduğunu, 4 yıl önce yarısı Özel İdare kaynaklı Avrupa standartlarında ürün veren 30 bin adet fidan dağıtımı yaptıklarını ve bu fidanlardan 4 yıl içerisinde ürün almaya başlayacaklarını söyledi. Kiraz üretimi 600 bin ton olan köylerinde üretimin 2 bin tona ulaşacağını açıklayan Ak, "Biz 20 yıl önce kiraz üretmeye başladık. 20 yıl önce Amasya'da en fakir köydük. Kiraz üretimini eski yöntemlerle yapıyorduk. Aradan geçen zaman içerisinde Avrupa standartlarında kiraz üretmeyi öğrendik. Tüccarlar gelip buradan kirazlarımızı alıyorlar, paramızı vermiyorlardı. Kooperatif kurduk ve ürünlerimizi bir araya getirerek anlaştığımız firmalara kiraz verip para kazanmaya başladık. Artık ürettiğimiz kirazlar iç piyasaya değil, dış piyasaya gidiyor. Kirazlarımıza çok talep var. Yeni üretim alanları oluşturmaya başladık" dedi.


Bu arada Napolyon, 0900 ve lambert çeşitlerini üreten Boyalı köyünü Milletvekili Dr. Avni Erdemir, Belediye Başkanı Cafer Özdemir, İl Başkanı Mustafa Çiftçi ve partililer ile birlikte ziyaret eden AK Parti Genel Başkan Danışmanı Amasya Milletvekili Akif Gülle, köylüleri tebrik etti. Boyalı köyünün Amasya'nın dışa açılan penceresi olduğunu ifade eden Gülle, "Boyalı köyü kiraz konusunda ciddi bir mesafe aldı, herkese örnek oldu. Şimdi buraya her türlü desteği sağlıyoruz. Damlama sulama sistemini kurduk ve
sulama göleti yapılıyor. Boyalı köyü sakinleri devlete yük olmuyor, kendileri üretip kendileri kazanıyor ve ülkelerine kazandırıyorlar" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2009 Perşembe 16:18:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?