5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

300 günlük zorlu yolculuk

Amasya'nın adıyla ünlü olan ve en zor yetişen meyvelerin başında gelen Amasya elması, ocak ayında başlayan yolculuğunu 10 ay sonra marketlerde bitiriyor. 

Lezzeti, tadı, rengi ve kokusuyla dünyaca ünlü Amasya elması için Ocak ayında çalışmalara başlayan çiftçiler, dünyanın en zor yetişen meyveleri arasındaki elmayı yetiştirip marketlerdeki yerini alması için 10 aylık sürede büyük emek harcıyor. Ocak ayının gelmesiyle birlikte elma ağaçlarının budama işlemlerini yapan çiftçiler, Şubat ayında ağaçlara kış ilacını vuruyor. 

Mart ayının sonlarına doğru çiçek açan elma ağaçları, kırmızı renkli çiçekleriyle gül bahçesini andırıyor. Çiçek açan ağaca 15 gün sonra ikinci ilacı, ardından kurtlanmaması için bir ilaç daha vuruluyor. Yaklaşık 7 kere devam eden ilaçlama çalışmalarından sonra Mayıs ayında tomurcuk halinde olan elma, Ekim ayında yenecek kıvama geliyor. Amasya elmasının diğer elmalara ve diğer meyve türlerine oranla çok daha zor yetiştirildiğini belirten elma yetiştiricisi Rahmi Temiz, "Diğer elma çeşitleri 3 ayda marketlerde yerini alırken, Amasya elmasına 10 ay boyunca gözümüz gibi bakıyoruz. Çok nazlı bir meyve olan Amasya elması çok titiz bir bakım istiyor" dedi.

.
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2008 Salı 16:00:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?