5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

40 kentli kadına AB desteği

Amasya'da, 23 yaş üzeri başarılı olmaya aday kentli 40 kadının 48 saatlik eğitim programına katılmasını, dünyaca ünlü başarılı kadınlar ve Türkiye'nin başarılı kadınları ile bir araya gelerek başarının sırrını öğrenip, kendi güçlerinin farkına varmalarına katkı sağlayacak projenin tanıtımı yapıldı. 

Amasya Sivil Toplum Destekleme Derneği (ASTODD) tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği'nin (AB) desteklediği 'Amasya'da Başarıya Aday Kentli Kadınlarla Yeni Başlangıçlar' isimli proje, düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtıldı. Vali Celaleddin Lekesiz, Belediye Başkanı İsmet Özarslan, ASTODD Başkanı Yelgin Mesci, dernek yönetimi ve projeye katılmak isteyen kadınların katıldığı basın toplantısında proje ile kadınlara siyasal, sosyal, ekonomik, kamusal alanlardaki yüksek kademelere katılım bilincinin aşılanması, liderlik vasfının kazandırılması, karar mekanizmalarında kadınların yer alması, kadın hakları ve cinsiyet eşitliği konusunda toplumun bilinç düzeyinin artırılması, eğitim ve çeşitli faaliyetlerle bilinçlendirilecek olan kadınların kendi güçlerinin farkına varmaları ve başarı düzeylerini yükselterek öz güvenlerini kazanmalarının sağlanmasının amaçlandığı açıklandı. 

Kadınların yönetici kademesinde yer almadığı Amasya'da 23 yaş üstü başarılı olmaya aday 40 kadının belirlenen komisyon tarafından seçilerek 48 saatli eğitimlere katılacaklarını, Fransız Agora Ajansı tarafından belirlenen ve alanında başarılı 4 kadın tarafından verilecek bilgi paylaşımı toplantılarında bulunma imkanı sağlayacaklarını, halka açık 2 adet açık oturum düzenleneceğini ve bu açık oturumlara ülke çapında tanınmış başarılı kadınların davet edileceğini ifade eden ASTODD Başkanı Yelgin Mesci, "AB Genel Sekreterliği tarafından yürütülmekte olan 'Katılım öncesi süreçte sivil toplumun güçlendirilmesi, sivil toplum kuruluşları hibe programı' Türkiye'de sivil toplumu güçlendirerek siyasal reformların ve AB'ye uyum çabalarının genişlemesine ve kalıcı hale getirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda yürütülen 8 hibe programından birisi de kadın haklarının korunması ve geliştirilmesi programıdır. 

Bu programda toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi ve kadın haklarının korunması hedeflenmektedir. ASTODD, Amasya Valiliği, ODTÜ Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı Başkanlığı ve Amasya TSO'nun iştirakçi olarak katıldığı 'Amasya'da Başarıya Aday Kentli Kadınlarla Yeni Başlangıçlar' isimli proje ile bu programa başvuruldu ve hibe almaya hak kazanıldı. Toplam maliyeti 60 bin 735 euro olan projenin 54 bin 661 eurosu hibe olarak AB'den alınmıştır" dedi. 

Kadınların her türlü yönetim kademesinde yer alma isteklerine kayıtsız kalmadıklarını ve bu projeyi desteklediklerini belirten Vali Celaleddin Lekesiz, "Artık tarihten beri süregelen, erkeklerin bir çeşit gölgesinde kalan, sadece bizde değil bütün dünyadaki kadınların bir çeşit yaşadığı ilinin yönetimine, ülkesinin yönetimine, hatta dünyanın yönetimine, dünyanın geleceğinin şekillenmesine, geleceğinin inşa edilmesine katkıda bulunma arzusunun sonucu olarak bu talebe kayıtsız kalmadık. Ülkemizde özellikle son yıllarda bu konuda çok yaygın çalışmalar var. özellikle Atatürk ile başlayan kadınlarımızın durumunun iyileştirilmesi ile ilgili yasal sürecin hazırlanması, toplumsal mutabakatın sağlanması çalışmaları her geçen gün iyileşerek kadınlar lehine olmak üzere devam ediyor" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2008 Çarşamba 17:03:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?