5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

‘5510' Sayılı kanunun getirdikler

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Amasya İl Müdürü Ömer Eker, sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplanması sonrasında mevzuat bakımından da birlikteliğin sağlandığı 5510 Sayılı Kanun'un tüm hükümleri ile birlikte 1 Ekim tarihinde yürürlüğe girdiğini belirtti.

Düzenlediği basın toplantısında, yeni kanunla birlikte yapılan yenilikleri anlatan SGK Müdürü Ömer Eker, "5510 sayılı yasa ile getirilen düzenlemelerde geçmişte yapılan uygulamaların usul ve esasları işleyiş ve süre bakımından tamamen değişikliğe uğramıştır. Sosyal güvenlik reformu olarak yapılan düzenlemelerle ilgili çıkarılan yönetmelikler, tebliğler ve genelgeler sıra ile gelmekte.

Uygulamaları belirleyen genelgeler geldikçe vatandaşlarımızı yakından ilgilendiren hususlar basın aracılığı ile kamu oyu ile paylaşacağız. Yasanın yürürlük tarihinden önce işverenlerimizin hizmet akdine göre çalıştırmış olduğu sigortalılarla ilgili yani yeni yasaya göre 4/a statüsünde çalışanlarla ilgili olarak vermekte oldukları prim belgelerinin veriliş süreleri yürürlük tarihinden sonra değişiklik yapılmıştır. Bu prim belgelerinden aylık prim ve hizmet belgelerinin verilme süreleri özel sektör işyerleri için ait olduğu ayı takip eden ayın 23'üne kadar, ayın 23'ü tatile rastlaması halinde takip eden ilk iş günü saat 23.59'a kadar e-sigorta kanalıyla verilebilecektir. Kamu işyerlerinde istihdam edilen sigortalılarla ilgili olarak ise takip eden ayın 7'sine kadar vermeleri gerekmektedir. Aksi takdirde idari para cezası uygulanmaktadır. Yalnız Ekim/2008 dönemine ait olmak üzere özel sektör işyeri çalışanlarına ait aylık prim hizmet belgelerinin verilme süresi 01.12.2008 tarihine kadar uzatılmıştır" dedi.

Bu yasa ile getirilen bir başka düzenlemenin sağlık hizmetlerinde yapıldığına dikkat çeken Ömer Eker, şunları söyledi: "Ülkemizde genel sağlık sigortası uygulaması başlatılmıştır. Bu uygulama ile 18 yaş altı insanımızın herhangi bir sosyal güvencesinin olup olmadığına bakılmaksızın genel sağlık sigortası kapsamına alınarak aktivasyon işlemleri tamamlanmıştır.

Böylece bu kişiler devletimizin şefkatli kolları arasında sağlık güvencesine kavuşturulmuştur. 4/a, 4/b ve 4/c sigortalıları ile isteğe bağlı prim ödeyenler sigortalı olarak tescil edildikleri tarih itibariyle genel sağlık sigortalısı sayılacaklardır. Çalışanlar dışında herhangi bir işte çalışmayanlar ile isteğe bağlı prim ödemeyenler de genel sağlık sigortasından faydalanabileceklerdir. Çalışmayanların belirli bir geliri olmaması halinde primlerini devlet karşılayacaktır. Bugün itibariyle bu kimselerin sağlık yardımları yeşil kart uygulaması ile yapılmaktadır.

Bu uygulamalar 2010 yılının ekim ayına kadar devam ettirilecektir. Genel sağlık sigortası primi ödemek isteyen vatandaşlarımızın müdürlüklerimize yapacakları müracaat istinaden gelir tespitleri yeşil kart bürolarınca yapılıp müdürlüğümüze bildirilecektir. Genel sağlık sigortası için müracaat eden vatandaşlarımızın bu gün itibariyle geçerli olan asgari ücretin üçte birinden az geliri olduğu tespit edilenler yeşil kart ile sağlıktan faydalandırılacaktır. Ancak, brüt asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında geliri olanların her ay 25.55 YTL genel sağlık sigortası primi ödemeleri, brüt asgari ücret ile brüt asgari ücretin iki katı arasında geliri olanların her ay 76.64 YTL genel sağlık prim ödemeleri, brüt asgari ücretin iki katından fazla geliri olanlar 153.29 YTL genel sağlık primi ödemeleri gerekmektedir."

iha
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 18:10:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?