6
Mayıs
2024
Pazertesi
AMASYA

56. Pancar Alım Kampanyası başladı

Amasya Pancar Ekiciler Kooperatifi'nin iştiraklerinden olan Amasya Şeker Fabrikası'nda 56. Pancar Alım Kampanyası düzenlenen törenle başladı.


Amasya Şeker Fabrikası'nda düzenlenen 56. Pancar Alım Kampanyası'na Vali Halil İbrahim Daşöz, CHP Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal, Pancar Ekiciler Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir, daire müdürleri, fabrika çalışanları ve çiftçiler katıldı. Kampanyanın açılış töreninde yaptığı konuşmada Türkiye'de gıda güvenliğini sağlayacak önlemlerin alınması, tarımsal alanların amaç dışı kullanımı ve yağmalanmasının önlenmesi gerektiğini söyleyen Mahmut Demir, "Şeker sektörüne yönelik hiçbir destekleme sistemi bulunmamaktadır.

Tarım sektörüne yönelik destekler de son derece yetersiz kalmakta. Bizim üreticilerimiz rekabet ettiğimiz diğer ülkelere göre mazotunu, gübresini, ilacını, tohumunu ve diğer tüm girdilerini 2-3 kat daha pahalı elde ediyor. Bu durumun acilen gözden geçirilmesi gerekiyor. Daha ucuz enerjiyle sulanabilir arazinin artırılması sağlanmalı, uygulanan yanlış kota politikalarından bir an önce vazgeçilmelidir. Kaçak şeker girişi önlenmeli ve çiftçilerimize daha çok üretim imkanı sağlanmalı" dedi.


Dünyanın şeker pancarı üretimine yönlendiğini söyleyen CHP Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal, "Dünyada şeker kamışından bile vazgeçildi, şeker pancarı ekim alanları fazlalaşmaya başladı. Çin bile şeker kamışından vazgeçip şeker oranı yüksek şeker oranı yüksek şeker pancarına dönmüşken, Türkiye'de maalesef nişasta bazlı şeker için bir çalışma başladı. Avrupa Birliği standardında yüzde 2 olması gereken nişasta bazlı şeker oranı Türkiye'de yüzde 4'e çıkartılmak isteniyor, bu ciddi bir tehlike" diye konuştu.


Törende fabrikaya ilk şeker pancarı teslim eden Yusuf Tozlu, Celalettin Kırlangıç ve Ahmet Çarıkçı isimli çiftçilere hediye verilirken, kampanya için meydan tesisleri önünde kurban kesilerek dua edildi. 56. Pancar Alım Kampanyası çerçevesinde 137 bin 122 dekar alanda pancar ekimi yapılırken, 620 bin ton pancar işlenerek 72 bin ton şeker, 28 bin ton melas, 250 bin ton yaş küspe üretimi yapılacak. Ayrıca kampanya döneminde 143 milyon lira katma değer sağlanacağı açıklandı.

İha
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2009 Çarşamba 16:24:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?