15
Mayıs
2024
Çarşamba
AMASYA

900 yıllık gelenek

Amasya'nın Dere köyünde 900 yıllık geleneklerine göre arazilerini suladıkları ve zaman zaman içme suyu olarak kullandıkları kaynak suyunun geçtiği arkları temizleyen köylüler, güreş tutup kurban da kesti. 

Dere köyü sakinlerinin ifadelerine göre, 1101 yılında Danişmendli Ahmed Gazi ve ordusunun Haçlılar'a karşı verdiği mücadele sonrasında Amasya bölgesine gelen ve yerleşen Danişmendli Ahmed Gazi'nin komutanlarından olan din adamı Seyyid Ahmed Kebiri tarafından Akdağ'ın 1700 metre yükseklikteki bölgesinde çıkartılan kaynak suyuyla 900 yılı aşkın bir zamandır arazilerini sulayan Dere köyü sakinleri, her yıl nisan ayında suyun geçtiği arkı temizleyerek çıkan suyun başında kurban kesip güreş yapıyor. Sabahın erken saatlerinde köy meydanında toplanan köyün erkekleri, ellerine aldıkları kazma ve küreklerle suyun köye geldiği arkları temizleyerek suyun çıktığı Akdağ'ın 1700 metre yüksekliğine ulaştı. Arkların temizlendiği yolculuk esnasında mola veren köylüler, mola esnasında yemeklerini yiyip kendi aralarında güreş tuttu. 

7'den 70'e her yaştan katılım olan güreşler sonrasında yola devam eden köylüler, suyun çıktığı yere geldiklerinde ise kurban kesip piknik yaptı. Yemeklerin yenmesinden sonra yapılan güreşlerde birinci olan başpehlivana kesilen kurbanın başı, başaltında birinci olan güreşçiye kurbanın akciğer ve karaciğeri, gençlerde birinci olana ise kurbanın ayakları hediye olarak verildi. 

Dere köylülerinden şenliğine katılan Avrupa Dünya ve Olimpiyat Ağır Sıklet Güreş eski Şampiyonu Mahmut Demir, "Dere köyde 900 yıldır geleneksel olarak yapılıyor bu güreşler. Daha önceden Anadolu'da yapılan en eski güreşin Kırkpınar olduğu bilinirdi. Tarihçilerden aldığımız bilgilere göre en eski güreşler burada yapılıyor. Yunanlılar'da güreşlere sahip çıkıyorlardı. Onlarda tarihi iyi araştırırlarsa güreşin Türkler'e ait olduğunu görürler. Köyde 7'den 70'e herkes güreş yapar. Güreşlerde dereceye girenlere geleneksel ödüller verilir" dedi. 

1700 metre yükseklikte çıkan suyun kendileri için çok önemli olduğunu söyleyen köylüler, yaklaşık 900 yıldır süren gelenekleri doğrultusunda her yıl 2 gün süren bu temizlik çalışmasını ve güreş şenliğini düzenlediklerini söyledi. 

Köylüler, işlerini bitirdikten sonra yine ellerine aldıkları küreklerle yolunu açtıkları suyu takip ederek yaklaşık 25 kilometrelik yolu sabaha kadar takip edip köylerine döndü. Köyde bulunan yaşlılar ise su yolunda çalışanları Seyyid Ahmed Kebiri'nin olduğuna inandıkları sancak ile karşılayarak, dualar eşliğinde Seyyid Ahmed Kebiri'nin kabrini ziyaret etti. 

Köylüler, yolunu açtıkları bu su ile yaklaşık 7 bin dönümlük arazilerini suluyor.
iha
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2007 Salı 10:15:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?