5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Akdağ kirazı Avrupa yolunda

Amasya'nın 2 bin 61 metrelik en yüksek dağı olan ve eteklerinde bulunan köylerde üretilen geç kirazlar, Avrupa'ya ihraç edilecek.

Akdağ'ın eteklerinde bulunan ve Suluova'ya bağlı olan köylerde kiraz üretiminin artırılması için harekete geçen Suluova Kaymakamlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan (SYDV) temin edilen 9 bin 20 adet yarı bodur kiraz fidanlarını köylülere dağıtmaya başladı.

Modern Kiraz Bahçeleri Projesi kapsamında fidan verilen arazilerin damlama sulama sistemlerini ücretsiz olarak kendilerinin yapacağını belirten Kaymakam Osman Aslan Canbaba, "SYDV'den dağıttığımız 9 bin 20 adet kiraz fidanını çiftçilere ilk 5 yıl ödemesiz, 10 yılda faizsiz ödemeli olarak dağıtıyoruz. Bunun yanı sıra Özel İdare Genel Sekreterliği de 5 bin 700 adet fidan veriyor. Bunun da yarısını çiftçi ödüyor, yarısını biz ödüyoruz" dedi.

Özellikle son yıllarda Boyalı köyünde üretilen kirazların yurtdışında rağbet gördüğünü söyleyen Osman Aslan Canbaba, "Ama ihracatçılar sadece Boyalı köyünde üretilen kiraz için buraya gelmiyorlar, o yüzden biz de bölgeyi kiraz merkezi haline getireceğiz. Bu fidanlardan Akdağ bölgesinde bulunan Akören, Boyalı, Eğribük, Çukurören, Kıranbaşalan ve Derebaşalan köylerinde bulunan toplam 25 çiftçiye dağıttık. Fidanların sayısını 1 dönüme 50 adet dikilecek şekilde ayarladık" diye konuştu.

Boyalı köyünde üretilen kirazın 3 YTL'ye ihraç edildiğini ifade eden Canbaba, "Kirazın kilosunu 3 YTL'ye ihraç ettik. Boyalıda 23 bin kiraz ağacı var, her ağaçtan yaklaşık olarak 20 kilo kiraz alıyor çiftçilerimiz. Bu projede tek hedefimiz var o da kiraz üretimini Akdağ bölgesine yaymak ve üretimi artırmak" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2008 Cumartesi 15:55:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?