6
Mayıs
2024
Pazertesi
AMASYA

Alternatif geçim kaynağı

Amasya Orman Bölge Müdürü Naci Kaya, orman köylülerine alternatif geçim kaynağı sağlayabilmek için projeler yürütüldüğünü söyledi.

Orman köylülerine alternatif geçim kaynağı sağlayacak projeler kapsamında, Kızılırmak Havzası'nda bulunan yabani zeytin ağaçlarının tamamının aşılandığını, aşılama çalışmalarında yüzde 100 başarı sağlandığını ifade eden Ömer Naci Kaya, ormanlarda bulunan yabani zeytin ağaçlarını aşılayarak verimli hale getirilmesine çalışıldığını kaydetti. "Orman köylülerine alternatif geçim kaynağı sağlayabilmek için projeler yürütüyoruz" diyen Kaya, "2008 yılında başlatılan çalışmalar da başarı sağlandı. Aşılama işlemlerinde orman köylüleri kullanıldı. Orman köylüsüne destek olan ve projeyi geliştiren Vezirköprü Orman İşletme Müdürü Cengiz Şahin ve Merkez İşletme Şefi Mustafa Gözler'e teşekkür ediyorum" dedi.
Zeytin ağacının hangi iklimi sevdiği, hangi toprak çeşidinde yetiştiği konularında bilgiler veren Ömer Naci Kaya, "Zeytin, zeytingiller familyasından meyvesi yenen Akdeniz ve Marmara iklimine özgü bir ağaç türüdür. Zeytinciliği sınırlayan en önemli iklim etmenleri sıcaklık ve yağıştır. Zeytin yetişen yerlerde ısı ortalaması 15 ila 20 derece arasında olmalıdır. Zeytin ağacı 25 ila 30 derecelerde çok iyi gelişir. Dayanabildiği en az sıcaklık -7 derece olup, bu derecenin altında don zararı artar. Toprak yönünden fazla seçici olmayan zeytin, diğer bitkilerin yetişmediği kır, çakıllı, meyilli topraklarda yetişebilirse de, en iyi yetişme ortamını kalkerli, derin, kumlu, killi, havalı ve nemli topraklarda bulur. Ağır killi, taban suyu yüksek ve kışın su biriken topraklar zeytin için uygun değildir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2009 Cumartesi 19:42:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?