5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

'Alternatif pazarlar bulmak zorundayız'

Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) 2008 yılının 5. Başkanlar Kurulu toplantısını 10 il ve 10 ilçe işadamları dernek başkanlarının katılımıyla Amasya'da yaptı.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'na (TUSKON) bağlı olan ve merkezi Samsun'da bulunan KASİF'e bağlı sanayici ve işadamları dernekleri başkanları 5. Başkanlar Kurulu toplantısı için KASİF Başkanı Osman Reis başkanlığında Amasya'da bir araya geldiler.

Başkanlar Kurulu toplantısının açılışında dünyanın 1929 yılında yaşanan ekonomik sarsıntıdan sonra en büyük sarsıntıyı yaşadığını söyleyen KASİF Başkanı Osman Reis, "Amerika'dan yola çıkan kriz Avrupa'ya çoktan ulaştı. Şimdi herkes 'Küresel
kriz bizi ne kadar etkiler, ne yapmalıyız' sorusuna yanıt arıyor. Bu sorunun cevabı tamamen soruya sebep olan soruna bakış açımıza, yani problemi algılamamıza bağlı. Asıl önemli olan kriz değil, krizi algılama biçimimiz" dedi.

Son zamanlarda yapılan açıklamalarla kamuoyunda panik havasının oluşturulduğunu ifade eden Osman Reis, "Burada asıl olan paniğe kapılmadan soğuk kanlı bir şekilde önlemleri alıp, ardından da uygun strateji belirleyip hedefe kilitlenmektir. Panik beraberinde hatayı doğuracaktır. Paniğin, endişenin, tedirginliğin olduğu yerde ticaret gelişmez. Şu sıralar iş dünyasının en büyük ihtiyaç duyduğu teşvik güvendir. Krize karşı önlem almak demek kabuğuna çekilmek demek değildir. Bunu söylerken krizin beraberinde getireceği tehditleri engelleyici tedbirleri almayalım demiyoruz. Elbette karşı karşıya olduğumuz tehlikeleri anlamaya çalışacağız, ancak fırsatlardan da istifade etmeye çalışacağız" diye konuştu.

Krizle birlikte ABD ve Avrupa pazarında ciddi daralmaların meydana geldiğini, ticaretin yönünün batıdan doğuya, Ortadoğu'ya ve Afrika'ya doğru kaydığını iddia eden ve Türkiye'nin de kendisine alternatif pazarlar bulmak zorunda olduğunu açıklayan Reis, "Pazar çeşitlendirmede önümüzdeki fırsatlardan birisi de komşularımızdır. Komşularımızla olan diş ticaretimizin toplam dış ticaretimiz içindeki payı yüzde 10'un altındadır. Bu oranın yükseltilmesi, komşularımızla olan ticaretimizin gelişmesi için Suriye ile başlatmış olduğumuz Bölgelerarası İşbirliği Programı'nı tüm komşularımıza yaymalıyız. Bütün krizlerde olduğu gibi bu krizden de en çok etkilenecek olan KOBİ'lerdir. Bir taraftan ihracatçılarımızı yeni pazarlara yönlendirirken, diğer taraftan da işletmelerimizin yüzde 99'unu oluşturan KOBİ'leri destekleyici yeni tedbirler alınmalıdır" şeklinde konuştu.

Samsun, Amasya, Sinop, Ordu, Tokat, Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Sivas ve Artvin'den gelen dernek başkanlarının yanı sıra 14 ilçenin sanayici ve işadamı dernek başkanlarının da katıldığı toplantıda derneklerin ve işadamlarının sorunları tartışıldı.

iha
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2008 Pazar 20:01:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?