7
Mayıs
2024
Salı
AMASYA

Amasya beji dünyanın tercihi

AMASYA'DAN ÇİN VE HİNDİSTAN'A MERMER İHRACATI

Dünya mermer rezervinin yüzde 40'ını elinde bulunduran Türkiye'nin rezervinin yüzde 21'lik kısmını karşılayan Amasya'da çıkartılan dünyaca ünlü Amasya beji, Hindistan ve Çin'de büyük rağbet görüyor.

Amasya'da en çok Elektekke köyü civarında 3 kilometrekare alan içerisinde bulunan Amasya beji, mermer ocaklarında 110 bin metreküp blok halinde üretilirken, bu mermerin 22 bin metreküpü blok halinde başta Hindistan ve Çin olmak üzere 48 ülkeye ihraç ediliyor. 2000 yılından bu yana mermercilik sektörünün geliştiği Amasya'da organize sanayi bölgesi kendiliğinden ihtisas organize sanayi bölgesi olurken, mermer sanayicileri günümüzde mermeri blok olarak ihraç etmenin yanı sıra işlenmiş olarak da ihraç etmeye başladı.

Eliktekke köyünde bulunan mermer ocaklarını Amasya Mermer ve Madenciler Derneği Başkanı Selami Çoban ve ilgili kurum müdürleri ile birlikte gezen Vali Halil İbrahim Daşöz, mermer sanayicilerinin sorunlarını dinledi. Toplam bin kişinin istihdam edildiği sektöre yön veren sanayiciler, sorunlarının başında ocaklara giden yolların bozuk olmasının geldiğini söylediler.

Yol sorununun en hızlı biçimde çözüme kavuşturacaklarını belirten Vali Halil İbrahim Daşöz, "Madem ki ekonomik olarak burası önemli bir değer ifade ediyor, sizlerinde bizlere yardımcı olmanızı rica ediyorum. İstihdam bakımından ocakların bulunduğu bölgedeki köylere yardımcı oluyorsunuz, bu dağ başlarını garip olmaktan hep beraber kurtarmamız lazım. Bunun yanı sıra il de sosyal sorumluluk adına yürütülen işlerde de hep beraber işbirliği içerisinde karşılıklı güvene dayalı olmayı çok arzu ediyorum" dedi.

AMASYA'DAN ÇİN VE HİNDİSTAN'A MERMER İHRACATI
AMASYA'DAN ÇİN VE HİNDİSTAN'A MERMER İHRACATI
İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2009 Çarşamba 17:54:01
Güncelleme :21 Ekim 2009 Çarşamba 18:08:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?