7
Mayıs
2024
Salı
AMASYA

‘Amasya beji’ marka oluyor

Türkiye mermer rezervin yüze 22’sinin bulunduğu Amasya’da marka haline gelen ‘Amasya beji’ isimli mermeri 45 ülkeye ihraç eden Fimar Mermer Fabrikası, 2008 yılında 900 bin metrekare mermer üretimi yaptı.


Amasya İl Genel Meclisi üyeleri ile birlikte iş adamlarını ziyaret ederek moral desteği veren Amasya Valisi Celalettin Lekesiz, Türkiye mermer rezervinin yüzde 22’sinin bulunduğu Amasya’nın en büyük mermer fabrikalarından birisi olan Fimar Mermer Fabrikası’nı ziyaret ederek, fabrika sahibi Mehmet Emmioğlu’ndan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Firmanın Amasya, Sivas ve Karaman’da faaliyet gösteren fabrikalarında işlenen mermerin 45 ülkeye ihraç edildiğini belirten Mehmet Emmioğlu, 2008 yılında fabrikaların tamamında 900 bin metrekareye tekabül eden 150 bin ton mermer üretimi yapıldığını, bunun 616 bin metrekaresinin başta Çin ve Hindistan olmak üzere 45 ülkeye ihraç edildiğini belirtti. Amasya fabrikasında 50 kişi istihdam ettiklerini açıklayan Emmioğlu, dünya en çok tercih edilen marka haline gelen Amasya bejinin 1 tonunun blok halde 270 dolara satıldığını ifade etti.


Amasya’nın 1 milyar 400 milyon metreküp mermer rezervi ile Türkiye’nin mermer rezervinin yüzde 22’sine sahip olduğunu kaydeden Vali Celalettin Lekesiz, “Bu envanter ortaya çıkınca yeni planladığımız mermer ihtisas organize sanayi bölgesinin ne kadar alanda yapacağımızı da belirlemiş olduk. Henüz nereye yapılacağını belirlemediğimiz organize sanayi bölgesini 3 bin dekar alanda yapmayı planlıyoruz. Bir komisyon oluşurduk ve yeni yapılacak organize sanayi bölgesi için arayış içerisindeyiz” dedi.


Dünyada yılda 100 milyon ton mermer üretimi yapılırken, bu rakamın 8 milyon tonu Türkiye’de üretiliyor. Ayrıca dünya mermer rezervinin yüzde 33’ü Türkiye’de bulunuyor.

İha
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2009 Perşembe 16:24:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?