5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Amasya Darüşşifası'nın 700. yılı

Amasya Darüşşifası'nın 700. yılı dolayısıyla düzenlenen Türk Darüşşifaları ve Sabuncuoğlu Kongresi 15 Ekim'de başlıyor.


İlhanlı Hükümdarı Sultan Muhammed Olcaytu'nun hanımı İldus Hatun adına 1308 yılında yaptırılan ve bir taraftan tıp eğitimi verilirken bir taraftan da hastaların tedavi edildikleri, sonraki zamanlarda ise ruh hastalarının müzikle tedavi edildikleri bir merkez haline gelen, dünyaca ünlü cerrah Sabuncuoğlu Şerefeddin'in de 14 yıl cerrahlık yaptığı Amasya Darüşşifası'nın 700. yılı dolayısıyla 15-18 Ekim tarihleri arasında Uluslararası Türk Darüşşifaları ve Sabuncuoğlu Kongresi düzenlenecek.

Amasya Valiliği ve Amasya Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen kongreye yurt içi ve yurt dışından çok sayıda bilim adamı davet edildi. Organizasyonda emeği bulunan ve Sabuncuoğlu araştırmalarıyla tanınan Prof. Dr. İlter Uzel ve Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Eren ile birlikte düzenlediği basın toplantısında kongre hakkında bilgiler veren Vali Celalelettin Lekesiz, "15-18 Ekim tarihleri arasında Amasya Darüşşifası'nın kuruluşunun 700. yılı anısına düzenlediğimiz uluslararası kongreye Amerika, Azerbaycan, İngiltere ve Suriye'den davet edilen bilim adamlarının yanı sıra yurt içinden de yaklaşık 40 civarında bilim adamı katılacak. Amasya'nın, Amasya Darüşşifası'nın ve Şerefeddin Sabuncuoğlu'nun tıp tarihindeki yerini, tıbbın gelişimine katkılarını tıp dünyasının ve tarihçilerin gündemine getirmeyi amaçladık" dedi.


Saraydüzü Kışlası Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek kongreye katılan bilim adamları, Sabuncuoğlu ve hastaneleri sunumlarında ele alacaklar

İha
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2008 Salı 08:45:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?