5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Amasya 'hibe' almayı başardı

AB katkılarıyla oluşturulan Aktif İşgücü Planlamaları Projesi Yeni Fırsatlar Hibe Programı kapsamında AB’den hibe almaya hak kazanan Tarım Okulu Projesi tanıtımı yapıldı.

Gaziosman Paşa Üniversitesi (GOPÜ) ile Ziyaret Belediyesi ortaklığı ile yapılan ve Amasya’da meyve üretimi yönünden önemli potansiyele sahip olan yöreleri hedef alarak, bu sektörde veya sektöre dayalı olarak sanayi işletmelerinde çalıştırılmak üzere eğitilecek, Ziyaret Beldesi sınırları içerisindeki uzun süreli işsizlerin, kadınların, eski hükümlülerin, vasıfsız gençlerin ve benzeri dezavantajlı grupların eğitimini esas alan projenin Kültür Merkezi’nde yapılan tanıtımına, Amasya Vali Yardımcısı Hikmet Aydın, AK Parti Amasya Milletvekili Hamza Albayrak, GOPÜ Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli, GOPÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Akça, Taşova Kaymakamı Mustafa Atsız, Taşova Belediye Başkanı Mustafa Korkmaz, Ziyaret Belediye Başkanı Mehmet Uyanık, Tarım İl Müdürü Ahmet Millici ve Ziyaret Beldesi’nde yaşayan meyve ürecileri katıldı.

Tarımda verimin artırılmasının, araştırma bulguları ile her türlü bilgi ve teknolojinin üreticiye ulaştırılması ve izlenmesi ile mümkün olacağını belirten proje ortağı Ziyaret Belediye Başkanı Mehmet Uyanık, "Beldemiz insanlarının bilgi ve becerilerini geliştirmek, Avrupa normlarına göre meyve yetiştirmelerini sağlamak amacıyla GOPÜ ile temas kurarak eurepgap odaklı meyve üretimi eğitimi projesi hazırlandı. Avrupa’daki süper marketler tüketicilerini korumak amacıyla gıda güvenliğini güvence altına almak üzere üreticileri eurepgap standardı çerçevesinde ürün yetiştirmeyi zorunluluk haline getirdi. Bu zorunluluk ihracatımızı farklı boyutta bir yaklaşıma yönlendirmektedir. Bunun için iyi tarımsal uygulamalar ülkemiz açısından çok önemli hale geldi" dedi.

Tarım sektörünün kaderci ve sürüklenen bir sektör olduğunu ve ihmal edilerek problemler yumağı haline getirildiğini belirten AK Parti Amasya Milletvekili Hamza Albayrak, "Bu tür projeler çok önemlidir. Müzakere tarihin başladığı günden itibaren 10 yıl içerisinde Türkiye genelinde en az 10 milyar dolar tarım sektörüne yatırım yaparak, doğması muhtemel olan 5 ila 10 milyon kişi arasındaki işsizliğe de çare bulmak için bu tür projeleri çok ciddi anlamda bilimsel ve veri tabanlı olarak desteklemek durumundayız. İlk defa hükümetimiz döneminde sözleşmeli tarım uygulamasına geçildi. Bu projeyi hayata geçiren GOPÖ ve Ziyaret Belediyesi’ni kutluyorum" diye konuştu.

Proje ile ilgili bilgilendirme yapan GOPÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Akça, "Almanya’da markette Amasya kirazını ve elmasını görünce, Amasya elma ve kirazının AB pazarlarında satılabileceğine inandım. Süreç ilerledi, İşkur Projeleri başladı. GOPÜ bu bölgede bölge üniversitesi olma ile ilgili çok ciddi olan bir üniversite. Tarım gerçekten çok önemli. En ciddi, en sorunlu sektör tarım. Ama biz bunun üstesinden geliriz. Esasında AB’nin bize ihtiyacı olduğunu göreceğiz. Mevcut tarım politikalarımızı AB süreci ile karşılaştırdığımız zaman çok sıkıntıları olduğunu herkes biliyor. Ama çok ciddi çalışmalar da var. Özellikle son 3 yılda bu süreç içerisinde tarımımızın problemleri ortaya koyuldu, nasıl çözülebilir diye ciddi komiteler kuruldu, ekolojik tarım dediğimiz doğal tarımın yasası çıkartıldı, iyi tarım dediğimiz eurepgapın yönetmeliği çıkartıldı. Avrupa’nın toprakları kirlendi. Onların bize ihtiyacı var. İster bizi AB’ye alsınlar ister almasınlar bize ihtiyaçları var. İyi tarım uygulamalarında temiz çevre var, ekonomik kalkınma var, sürdürülebilir üretim var. Toprak çok önemli, toprağımıza mutlaka sahip çıkmalıyız. Toprak ile ilgili politikaları Türkiye’nin tekrar gözden geçirmesi gerek. Önce yapacağımız iyi işleri insanımız için yapmalıyız. Eskiden üretilen elmalar ve kirazlar üretilmiyor. Çünkü toprağımızı kirlettik. Bu nedenle toprağımıza hep birlikte sahip çıkmamız lazım. İnsanımızı bu birliktelik içerisinde değerlendirmemiz lazım" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2005 Cumartesi 17:48:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?