5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Amasya için 3 kaynak kitap

Amasya Valisi Celaleddin Lekesiz, Osmanlı döneminin tek kadın şairi olan Mihri Hatun'un hayatını ve şiirlerini anlatan Mihri Hatun Divanı ile 2007 yılında yapılan 1. Amasya Araştırmalar Sempozyumu'nun bildirilerinden oluşan 2 kitabın tanıtımını yaptı.

Osmanlı Dönemi'nin ilk kadın divan şairlerinden olan ve Amasya'da doğan Mihri Hatun'un hayatını ve şiirlerini anlatan bir kitabın bastırıldığını ve sanatseverlerin beğenisine sunulduğunu belirten Vali Celaleddin Lekesiz, "Amasya'nın en parlak 100 yılı 15. yüzyılıdır. 15. yüzyılın sonu 16. yüzyılın başında yaşamış Mihri Hatun, o dönemde Osmanlı coğrafyasındaki tek kadın şairdir. Prof. Dr. Mehmet Aslan tarafından Mihri Hatun'un hayatı ve şiirleri irdelenerek, hayatının bilinmeyen yönleri ortaya çıkartıldı, ayrıca şairin edebi yönü üzerine de oldukça geniş bir değerlendirme yapıldı. Bu eserin hem kültür hayatına ciddi anlamda katkılarda bulunacağına hem de sanatseverler tarafından beğenileceğini inanıyorum" dedi.

2007 yılında ilki düzenlenen 1. Amasya Araştırmalar Sempozyumu sonunda yayınlanan, Amasya'nın tarihi, kültürü, turizmi, tarımı, coğrafyasını anlatan bildirilerden oluşan 2 kitabında bastırıldığını ifade eden Vali Celaleddin Lekesiz, "2007 yılı 12-22 Haziran tarihleri arasında 'Niçin Amasya' konulu Amasya Araştırmaları Sempozyumu düzenlemiştik. Sempozyumda sunulan bildirilerde 22 profesör, 15 doçent, 22 yardımcı doçent, 7 doktor ve 8 öğretim görevlisi yanında 14 araştırmacı yazar olmak üzere 88 akademisyen ve araştırmacının ismi yer almaktadır. Amasya'nın hem Türk tarihi açısında hem de Anadolu tarihi açısından büyük önemi vardır. Amasya tarihi olmaksızın yazılan bir tarih kesinlikle eksiklikler, aksaklıklarla dolu olacaktır. Amasya’sız tarih yazılmaz. ‘Amasya geçmişte nasıldı’ düşüncesinden hareketle bu çalışmayı geçen sene yaptık. 1. Amasya Araştırmalar Sempozyumu'na ilişkin bildirilerden oluşan tarihten coğrafyaya, tıptan ticarete, ziraattan biyolojiye, arkeolojiden edebiyata, eğitimden turizme kadar birçok alanda Amasya ile ilgili bilgiler görüşler ve öneriler bu 2 kitapta yer aldı. Toplam bin 378 sayfadan oluşan bu kitaplar başta Amasya ile ilgili bilimsel araştırmalar yapacak olan araştırmacı ve bilim adamları olmak üzere öğrenciler, öğretmenler ve Amasya'ya ilgi duyanlar için önemli bir başvuru kaynağı olacaktır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 14 Mart 2008 Cuma 11:52:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?