5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Amasya Misket Elması klonlandı

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nce (KTAE) yürütülen "Amasya Elması Islahı Projesi" kapsamında başlatılan araştırmada yapılan klonlamalarda verim artışı tespit edildi.


Türkiye'nin önemli yerli elma çeşidi olan kırmızı parlak renkli, kendine özgü misket kokusu, sert-beyaz eti ve adi muhafaza koşullarında bile uzun süre saklanabilen Amasya elmasının bir yıl bol boyunca meyve vermesi, ikinci yıl ise vermemesi, elmanın periyodisite denilen bu özelliğinden dolayı meyve üreticilerinin Amasya elmasına rağbet etmemesine neden oldu.


Her yıl meyve veren ticari çeşitlere yönelmesi, bu yüzden Amasya elması bahçelerinin hızla sökülerek yerini başka elma veya meyve çeşitlerine bırakması üzerine Amasya elması üzerindeki bu olumsuzlukların giderilebilmesi, üretimdeki gerilemenin durdurulabilmesi ve üreticiler için tekrar cazip hale gelebilmesi için 1997 yılından buyana üzerinde çalışılan Amasya Elması Islahı Projesi'nde sona yaklaşıldı.


Çalışmalarla ilgili bir açıklama yapan Enstitü Müdürü Dr. Hasan Özcan, Amasya elması ıslahı konusunda enstitüde Tokat, Amasya ve Samsun illerindeki Amasya elması ağaçları taranarak üstün özellik gösteren 27 klon adayı seçildiğini, bu adaylardan elde edilen fidanlarla Samsun ve Amasya'da bahçeler oluşturulduğunu söyledi.


Proje Lideri Dr. Nejdet Kaplan ise projede son aşamaya geldiklerini, çalışılan klonlardan bir tanesini 2006 yılında Amasya elması olarak tescil ettirildiğini kaydetti. Kaplan, "Bu çeşidimizin periyodisite eğilimi hayli az olup, meyve kalitesi olarak da mevcutlardan üstün özellikler göstermektedir. Üretici kuruluşların aşı kalemi talebine cevap vermek için damızlık parsellerini oluşturuyoruz. 2012 yılında sonuçlanacak ıslah çalışmalarımızda üstün özellik gösteren diğer çeşit adaylarımızı tescil ettirecek ve bu çeşitlerimize en uygun klon anaçlarını belirleyeceğiz.
Amacımız, Amasya elmasının üstün özelliklerinin koruyarak dezavantaj unsuru olan periyodisitenin ortadan kaldırılmasıdır" dedi.


Bu arada, Amasya elması ıslahı çalışmasının finansmanı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ve Amasya Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından karşılanıyor.

iha
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2008 Perşembe 11:09:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?