4
Mayıs
2024
Cumartesi
AMASYA

Amasya rüya şehir olacak

Amasya Valisi Celalettin Lekesiz, kültür mirası ile dünyada bir başka benzeri olmayan tarihi kent Amasya'nın gelecek kuşaklara hak ettiği kalite ile iletilmesi çalışmaları çerçevesinde Amasya Kalesi'nde yapılacak aydınlatma çalışmalarının tamamlanmasından sonra rüya kent görünümüne bürüneceğini söyledi.

 


Vali Celalettin Lekesiz, Amasya'nın kültür ve tarihi dokusunu koruyarak, altyapısını bu kültürel ve tarihi doku üzerine inşa etmiş, kendine özgü bir gelişme modeli oluşturmayı başarmış dünyanın nadir şehirlerinden birisi olduğunu, Amasya'da geliştirilmesi gereken faaliyetlerden birisi olan turizmin birçok sektörü ve iş kolunu harekete geçiren, istihdam oluşturan ve bölgenin dış dünya ile entegre olmasına katkı yapacak önemli bir araç olduğunu ifade etti. Amasya'da yapılan GZFT analizleri, İl Stratejik Planı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Amasya Turizm Destinasyonu çalışması ve diğer tüm analizlerde ildeki hakim sektörlerin tarım ve turizm olduğu gerçeğinin bir kez daha ortaya çıkarıldığını söyleyen Vali Celalettin Lekesiz, "Amasya'nın sahip olduğu en önemli doğal ve kültürel miras, hiç tartışmasız varlığını borçlu olduğu Yeşilırmak nehri, nehir boyunca yer alan Yalıboyu Evleri ve Amasya Kalesi'nin oluşturduğu kompozisyondur. Yalıboyu Evleri, Amasya Kalesi, II. Bayezid Külliyesi, nehrin kuzey ve güney sahillerinde yer alan Osmanlı ve Selçuklu eserleri ile birlikte oluşturduğu tarihi ve kültürel doku bir bütün olarak değerlendirildiğinde dünyadaki az sayıda benzerinden sayısız üstün nitelik taşıdığı, daha fazla özgün yanının bulunduğu rahatlıkla görülebilmektedir" dedi.


Kültürel mirasın geleceğe taşınması konusunda fikirlerini açıklayan Vali Lekesiz, "Dünya kültür mirası listesindeki hak ettiği yeri bir an önce almayı, insanlığın ortak malı haline gelerek evrensel bir statüye erişmeyi fazlasıyla hak eden bu kompozisyonun 7 bin 500 yıllık tarihi ile yoğrulan kültürüne ait tüm değerlerinin, geleceğe hak ettiği kalite ve aslına uygun olarak iletilmesi, ilimizin kültür turizminin marka kenti olma yolculuğunda stratejik bir önem taşıması yanında, ülkemizin imza koyduğu evrensel antlaşma ve sözleşmelerin bir gereği, tüm insanlığın ortak malı haline gelmiş dünya kültür mirasına yapılacak katkı göz önüne alındığında ise ulus ve Amasyalılar adına gurur duymamız gereken bir ödev niteliğini de taşımaktadır. Eşsiz mirasımızın geleceğe hak ettiği kalite ve standartlarda iletilmesi ile sahip olduğu nitelik ve değerleri ortaya çıkaracak projeler önderliğinde hayata geçirilmesi çalışmaları, bu ödevin yüklediği bilinç ve sorumluluk duygusu ile stratejik planlamalar sırasında ortaya çıkan sinerji ve yoğun kamuoyu ilgisi ile birlikte, İl Stratejik Planı'nda ki faaliyetler çerçevesinde yürütülmektedir" diye konuştu.
Kültür mirasının geleceğe taşınması konusunda yapılan projelerin en önemlilerden bir tanesi Amasya Kalesi'nin tarihi dokuya uygun aydınlatılması projesi olduğunu bildiren Celalettin Lekesiz, "Proje ile turizm faaliyeti çeşitliliğinin oluşturulması, Prag, Paris gibi aydınlatmaları ile marka olmuş kentlerdeki standartlar ve kalitede Amasya Kalesi'nin tarihi dokuyla bütünleştirilmesi hedeflenmektedir. Projesi kapsamında Harşena Dağı, kale alt ve üst surları, bayrak direği ve çevresi ile Kral Mezarları'nın uluslararası kalite standartları, çağdaş teknolojinin sağladığı yeni olanaklar ile dünyada tarihi eser ışıklandırılmasında kabul gören esaslar çerçevesinde aydınlatılması sağlanacaktır. Kalenin aydınlatılması çalışmalarının TÜRSAB tarafından üstlenilmesinden sonra kalede yapılan restorasyon çalışmalarının bitirilmesinin ardından ışıklandırma çalışmalarının da 2008 yılı sonu itibariyle tamamlanmasına karar verildi. Bu çerçevede aydınlatma işlemi modern dünyada hangi ölçü, kalite ve standartlarda yapılmakta ise Amasya Kalesi'nin aydınlatma hizmeti de o ölçü, kalite ve standartlarda yapılarak önemli bir aksilik olmadıkça 2008 yılı sonu itibariyle bitirilmiş ve Amasya turizmine kazandırılmış olacaktır. Bu çalışma sonucunda Amasya kültür markalı kent yolculuğunda önemli bir kazanım sağlamış olacağı gibi yapılan aydınlatma işlemi 'Rüya gibi Amasya', 'Masal gibi Amasya' söylemlerine güç ve zenginlik katacaktır. Ayrıca aydınlatma işlemi sonrasında Amasya, geceleri emsaline az rastlanan türden bir atmosfere bürünecektir" şeklinde konuştu.


Vali Lekesiz, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve ekibinin önümüzdeki günlerde Amasya'ya gelerek çalışmaları inceleyeceklerini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 16:50:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet baş IP: 88.227.21.xxx Tarih : 7.11.2008 15:21:57

rüya şehir olmak sadece lafta kalıyor bence, ramazanda iki orta oyunu oynatmakla bedava sinema izletmekle olmuyor. halk aç işsiz,turızm sehrı dedıler sanayı merzıfona kaydı,turıst dedıler gelenler yaslı kabılelerden olusuyor genc dınamık bol para getıren sadece sımıt yemeyen turıst olacak.sadece içeri şehire yatırım yapılıyor baska mahallelere gözler gorulmuyor.lutfen amasyaya laftan cok icraat lazım. yanlız hakkını yememek lazım camılerın onarılmasında emegı gecen herkese tesekkur ederım.saygılar.