16
Mayıs
2024
Perşembe
AMASYA

Amasya Şeker çevre dostu

1954 yılından pancar işlemeye başladıktan sonra 1992 yılında teknolojik yenilikler ile tanışan Amasya Şeker Fabrikası, 2006 yılında yapılan en son teknolojik destekler ile çevreci ve az su tüketen fabrika durumuna geldi.

1953 yılının Eylül ayında temeli atılan ve 1954 yılının eylül ayında tamamlanarak pancar işlemesine başlayan, ilk etapta günlük bin 800 ton pancar işleme kapasitesi bulunan Amasya Şeker Fabrikası, 1992 yılında yapılan değişiklikler ve teknolojik desteklerden sonra günlük işleme kapasitesi 5 bin 800 tona çıkarıldı. Fabrikaya 2006 yılında yapılan yeni meydan tesisleri ile hem harcanan suyun miktarı azaldı hem de daha çevreci bir duruma getirildi.

Sanılanın aksine suyun sınırlı bir kaynak olduğunu belirten Amasya Şeker Fabrikası Genel Müdürü Selehattin Akbel, "Günümüzde su ulusal ve uluslararası politikaların belirlenmesinde önemli bir unsur haline gelmiştir. İnsanlar suyu evsel, kentsel, tarımsal ve endüstriyel amaçlı kullanmaktadır. Kişi başına ve toplumsal su talepleri ve su tüketimleri, toplumların gelişme düzeylerine göre değişiklik göstermektedir. Bir insanın sağlıklı bir şekilde yaşaması için içme, yemek pişirme, yıkanma, çamaşır gibi amaçlarda kullanılacak su ihtiyacı dikkate alındığında kişi başına günlük ortalama kentsel su tüketimi standardı 150 litre olarak kabul edilir. Bu miktar sanayileşmiş ülkelerde 266, Afrika'da 67, Asya'da 143, Avrupa ülkelerinde 158, Türkiye'de ise 111 litredir" dedi.

Bu verilerin göz önüne alındığında 2050 yada, 2100 yılında Türkiye'yi çok ciddi bir su krizinin beklediğini, görünen bu tehlikeyi en aza indirmek için su kaynaklarının dikkatli yönetilmesi gerektiğini söyleyen Selehattin Akbel, "İçinde bulunduğumuz çağda artık güncel olan konulardan biriside çevre kirliliğidir. Bizlerin en önemli görevi yaşam ortamımız olan dünyayı gelecek nesillere temiz olarak bırakmaktır. Çevrenin temiz tutulması her ferdin görevi olduğu gibi sanayi kuruluşlarının da asli görevlerinden sayılmalıdır. Fabrikamız 1992 yılından başlayarak çeşitli yatırımlar ile taşıma ve yıkamada kullanılan pancar suyunun daha az kullanılması ve dolayısıyla çevreyi daha az kirletmeyi bir görev bilmiştir. Eski tesiste saatte 2 bin ton su ile taşınan ve yıkanan pancar, yeni yapılan ve geçen yıl devreye giren kuru sistem pancar yıkama ve meydan tesisleri ile saatte 250 tona düşürülmüştür" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2007 Pazartesi 17:02:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?