4
Mayıs
2024
Cumartesi
AMASYA

Amasya Tamimi-Mükerrem Uzun

Kurtuluş için Mücadelenin başlangıcı ve Amasya Tamimi’nin 86. yıl dönümü 86 yıl öncesinin gurur ve coşkusu ile kutlanmaya başlandı. 12-22 haziran arasında da çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam edeceği bildirildi.

"Milletin İstiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır" ifadesini tarihin en önemli belgesine Amasya’dan aydığı güven ile kaydeden Ulu Önder Mustafa Kemal, Anadolu sathındaki temas ve kongrelerini tamamladıktan sonra Amasya için tarihe bir başka kaydı daha geçirdi.
"Amasya İnkılap ve Cumhuriyet tarihinde daima ehemmiyetini muhafaza edecek bir mevkii ahraz eylemiştir"

Bu önemli işaret Amasya’ya duyduğu güvenin ve bu ilin tarihi ve kültürel zenginliği ile birikiminin ne denli önemli olduğunun da kanıtıdır. Ulusça birlik ve beraberlik içinde kutlayacağımız Amasya Tamimi yıl dönümü sadece Amasya için değil, milletinin istikbalini, bağımsızlığını muhafaza edecek her Türk vatandaşı içinde önemlidir. Çünkü Amasya dan yakılan bağımsızlık meşalesi aydınlattığı yol ile Cumhuriyete Amasya’dan ulaştı. Halkın kendini idare etme yetkisi Amasya Protokolü ile halkı devletinin başına getirdi. Cephede askeri ile, "Ya istiklal, ya ölüm" derken bağımsızlığı uğruna bayrağını kefen yapan çocuğunu yurdun bağımsız topraklarında Cumhuriyetin kucağına emanet eden şanlı kahramanlar bu meşalenin gücü ve kudretine inanarak şahadet ettiler. Atatürk bu önemli kararı Amasya da alırken., halkın devletine ve bağımsızlığına olan inancını en yoğun şekilde güven duygularıyla hissetti.
Mustafa Kemal’in hitabına hep bir ağızdan "Emirlerinizi Bekliyoruz Paşam" diyen Amasyalılar bağımsızlığına giden yürüyüşün en ön saflarında yer aldılar. Haklı gururumuz, Cumhuriyet ve onun değerlerine şanlı Türk Tarihimizin kıymetlerine ve Kültürel Mirasımıza sonuna dek inançla sahip çıkacağız.

Mükerrem Uzun
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2005 Salı 10:30:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?