16
Mayıs
2024
Perşembe
AMASYA

Amasya tarımına kılavuz

Amasya'nın tarımsal geçmişinin yüzyıllar öncesine dayandığını, buna rağmen Türkiye ve dünyada merkez olamadığını belirten Amasya Valisi Celaleddin Lekesiz, kendilerince hazırlattırılan Tarım ve Kırsal Kalkınma Planı'nın bir kılavuz niteliğinde olduğunu açıkladı.

Artan dünya nüfusuna karşın kaynakların sınırlı kalmasının, iklim dengesizlikleri ve daralan tarım arazilerinin Türk tarımı için dünya çapında bir fırsat haline geldiğini belirten Vali Celaleleddin Lekesiz, "Doğru strateji ile Türkiye rekabet üstünlüğü elde edebilir ve çiftçi ile köylüyü birbirinden ayırarak tarımsal devrimini gerçekleştirebilir. Sanayileşmiş batı toplumunun yüksek teknolojisinin stratejik olmaktan çıkıp, gıdanın stratejik önem kazanması ile birlikte ülkemiz tarım sektöründen en yüksek geliri sağlayan ülkelerden birisi haline gelecektir" dedi.

Tarımın insanların vazgeçemeyeceği en önemli üç temel ihtiyaçlardan birisi olan gıdayı sağlayan sektör olduğunu, bu özelliği nedeniyle tarımın köylüye bırakılmayacak kadar stratejik bir öneme sahip olduğunun unutulmaması gerektiğini ifade eden ve Amasya'nın yüzyıllardan beri tarımla, özellikle meyve ve sebzecilikle uğraşan, saraylara bahçıvan gönderen ve Türkiye'de elma denilince akla gelen ilk isim olduğunu, tarımsal geçmişi çok uzun yıllara dayanmasına rağmen, Türkiye'nin ve dünyanın sayılı merkezlerinden birisi olamadığını dile getiren Vali Lekesiz, "Yalnızca üretmek yetmez, ürettiğimizi kaliteli ve sağlıklı olarak üretmek zorundayız. Dünyadaki gıda ile ilgili mevzuatlarda ve tüketici tercihlerinde 'Çiftlikten çatala' ve 'Tarladan sofraya' şeklinde sloganlaşan sözler ortaya çıkmasından dolayı tüketicilerin neyi talep ettiğini göz ardı etmemeli ve gıdanın da bir modasının olduğu unutulmamalıdır. Amasya'nın en önemli eksiklerinden birisi de tarıma dayalı sanayi tesislerinin azlığıdır. Ne kadar kaliteli üretirseniz üretin, üretilen ürünlere katma değer sağlayacak olan boylama, paketleme ve depolama tesislerine sahip değilseniz ve ürününüzü bu işlemlerden geçirmiyorsanız yüksek gelir elde etme şansınız olmamakta, bu da rekabet şansınızı azaltmaktadır" diye konuştu.

Amasya'nın Tarım ve Kırsal Kalkınma Planı'nın gerek kamu ve özel sektör gerekse de uluslararası yatırım ve hizmet imkanı açısından bir kılavuz niteliğinde olduğunu ifade eden Lekesiz, "Bu plan, yerel düzeydeki tarımsal planlamanın pratik yapılabilirliğini göstermenin yanında başvuru kaynağı niteliğinde bir çalışmadır. Böylece bir yandan doğal kaynakların daha etkili ve verimli kullanılması sağlanırken, diğer yandan da Amasya'nın gerçek sorunlarına yönelik gerçekçi çözümler daha kısa sürede belirlenecektir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2007 Cumartesi 16:15:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?