5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Amasya Tren Garı 81 yaşında

Birinci Dünya Savaşı öncesinde yapımına başlanılan, savaş nedeniyle inşaatına ara verildikten sonra Fransızlar tarafından yapılan ve 1927 yılında resmi açılışı yapılan Amasya Tren Garı 81 yıldır yıllara meydan okuyor.


Sultan Reşat zamanında Orta Avrupa'yı ve Karadeniz'i Basra Körfezi'ne bağlamak amacıyla yapılan Samsun-Bağdat Demiryolu hattı 133. kilometresinde bulunan ve 1911 yılında yapımına başlandıktan sonra Birinci Dünya Savaşı nedeniyle yapımına ara verilen Amasya Tren Garı Fransızlar tarafından yapılırken, 392 kilometre yolla birlikte toplam masrafı zamanın parasına göre 3 milyon 695 liraya mal olmuş.


Birinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra 1924 yılında yapımına yeniden başlanan ve dönemin Nafi Vekili Recep Peker, Amasya Valisi Fahrettin Bey, Belediye Reisi Hürrem Bey ve Amasya mebusları İsmail Hakkı, Ahmet Esat, Nafiz Bey ile çok sayıda vatandaşın katıldığı ve 21 Kasım 1927 günü yapılan törenle hizmete girdiğini belirten Amasya Gar Şefi Yalçın Zobu, binanın aradan geçen 81 yıla rağmen ilk günlerdeki gibi hizmet vermeye devam ettiğini söyledi.


Cumhuriyetin ilk yıllarında birinci ulusal mimarlık akımından esinlenerek inşa edilen iki katlı binanın Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü'nün de önem verdiği hizmet binaları arasında bulunduğunu, kurumun yayınladığı dergilerde Haydarpaşa Tren Garı ile aynı sayfaları paylaştığını dile getiren Şef Yalçın Zobu, Mustafa Kemal Atatürk'ün 2 kere trenle Amasya'ya geldiğini, bu gelişlerinde Amasya Gar'ın da karşılandığını, tren ile Amasya'ya gelen İsmet İnönü'nü o dönemlerde otel olmadığı için garda misafir edildiğini sözlerine ekledi.


Amasya Tren Garı, Amasya'nın Samsun ve Sivas ile demiryolu yük ve yolcu iletişimini sağlarken, Suluova ve Havza'ya kadar uzanan Raybüs seferleri ise vatandaşların yoğun ilgisini görüyor.

İha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 19:34:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?