16
Mayıs
2024
Perşembe
AMASYA

Amasya UMKE tabi afetlere hazır

Amasya Sağlık İl Müdürü Dr. Mehmet Rüştü Ertosun, "Afetlerde ölümlerin büyük çoğunluğu olay sırasında ve ilk bir kaç saat içerisinde oluşur. Afetlerde tahribatı ve zararı azaltan en önemli etkenlerden birisi önleyici tedbirler, ikincisi ise zamanında ve etkin müdahaledir" dedi. 

Dünyanın çeşitli ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de zaman zaman tabii afetlerin yaşandığını, özellikle depremler nedeni ile büyük can ve mal kaybı olduğunu belirten Amasya Sağlık İl Müdürü Dr. Mehmet Rüştü Ertosun, Türkiye'de yada başka ülkelerde meydana gelebilecek deprem başta olmak üzere tabi afetlerde medikal kurtarma hizmetlerinin sunulması ve yaralıların en hızlı ve sağlıklı bir şekilde nakillerinin sağlanması için Sağlık Bakanlığı talimatı ile Afetlerde Sağlık Organizasyonu Projesi'nin uygulamaya konulduğunu belirtti. 

Proje kapsamında ilk aşamada 14 ilde ve KKTC'de, 2005 yılı içerisinde deprem riskinin yüksek olduğu Amasya'nın da içerisinde bulunduğu 37 ilde, 2006 yılında de diğer illerde Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri'nin (UMKE) kurulduğunu ifade eden Dr. Mehmet Rüştü Ertosun, "Bu bağlamda Amasya'da 21 gönüllü sağlık personelinden oluşan UMK'nin temel eğitimleri Samsun Sağlık Müdürlüğü eğitimcileri tarafından 2005 tarihinde gerçekleştirildi ve olaylara hazırlıklı olunması amacıyla aylık yapılan eğitimler devam ediyor. UMKE'nin ihtiyaçlarının teminine yönelik olarak Sağlık Müdürlüğü envanterinde bulunan 1 adet donanımsız ambulans UMKE aracına dönüştürüldü ve Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen ödenek doğrultusunda ekibin kıyafetleri, medikal çantaları, malzeme ve teçhizatlar gibi lojistik ihtiyaçları karşılandı" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 26 Mart 2007 Pazartesi 13:19:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?