5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Amasya ziyaretçi sayısını artırdı

Amasya her geçen sene ziyaretçi sayısını artırırken, kente gelen yerli ve yabancı turistler en çok mumyaları ziyaret ediyor.


Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın marka kent adayı olan 15 ilin başında ilan ettiği Amasya'da kente gelen yerli ve yabancı turist sayısı her geçen sene katlayarak artıyor. 7 bin 500 yıllık tarihi geçmişi ile 13 medeniyetin kalıntılarını barındıran Amasya'da, yerli ve yabancı turistler en çok Amasya Müzesi ve Kral Kaya Mezarları'nı geziyor.


Birçok medeniyete ait arkeolojik, etnografik, sikke, mühür, el yazması ve mumyalar olmak üzere yaklaşık 24 bin civarında eser ile bölgenin en modern ve en zengin müzesi olan Amasya Müzesi'nin bahçesinde bulunan ve mumyalık olarak düzenlenen Sultan Mesut Türbesi'nde dünyanın en önemli mumya koleksiyonu sergileniyor. 14 yüzyılda egemenliklerini sürdüren İlhanlılar Dönemi'nde, Moğollar tarafından zehirlenerek ya da boğularak öldürüldükleri zannedilen Amasya Valisi ya da Anadolu Nazırı olarak görev yaptığı bilinen Şehzade Cumudar, ailesi, eşi ve çocuklarına ait mumyalar, Mısır mumyalarının aksine iç organları çıkartılmadan mumyalanan ilk Türk ve Müslüman mumyalar olma özelliğini de taşıyor. Hitit Uygarlığı'na ait en önemli eser olan Hitit Fırtına Tanrısı Teşup'un heykelciğinin de sergilendiği Amasya Müzesi'ne 2007 yılında toplam 228 bin ziyaretçi gelirken, bu sene ağustos ayı itibariyle 207 bin ziyaretçi geldi. Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Kaya, bu rakamın 1 ay içerisinde geçen yılın tamamından daha fazla olacağını açıkladı.

iha
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 16:23:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?