4
Mayıs
2024
Cumartesi
AMASYA

Amasya'da çiftçiler örgütleniyor

Amasya Tarım İl Müdürü Sıddık Aktaşçı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'nun bağlı bulunduğu Devlet Bakanlığı işbirliği ile yapılan Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi ile süt ve besi sığırcılığını teşvik amacıyla kooperatif başı 100 aileye 2'şer baş süt sığırı verilmesinin amaçlandığını belirterek, il genelinde toplam 35 adet kooperatif kurulduğunu söyledi.
Proje kapsamında ilk olarak Merzifon İlçesi'nde Karetepe, Hanköy, Balgöze, Uzunyazı, Sarıköy Köyleri arasında oluşturulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne 593 milyar lira değerinde 100 aileye 200 baş süt sığırı verildiğini hatırlatan Sıddık Aktaşçı, "Amaç köylüyü örgütlendirmek. Sığırlar şahsa değil kooperatiflere veriliyor. Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi kapsamında Gümüşhacıköy İlçesi'nde Kutluca, Kızılca, Derbentobruğu, Bademli, merkezde Beldağ Yuva, Çatalçam, Merkez Yağcıabdal, Merkez Ovasaray ve Göynücek İlçesi merkezinde oluşturulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri'ne verilecek olan 100x2 süt sığırı projesi yatırım programına alındı yakında sığırların dağıtımı yapılacak" dedi.

"ÇİFTÇİYE DESTEK DEVAM EDİYOR"
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından çiftçilere çeşitli alanlarda yapılan desteklemelerin sürdürüldüğünü söyleyen Sıddık Aktaşçı, "Suluova Bayırlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile Merzifon Çaybaşı kooperatiflerine araç ve makine alımı için 120'şer milyar lira kredi verilmesi onaylandı. 10 tanesi süt sığırcılığı, 3 tanesi koyun yetiştiriciliği için yapılan kooperatif müracaatı var. Bunlarda kuruluş aşamasında. Hayvancılığı geliştirme kapsamında bakanlık tarafından verilen krediler var. Bunlardan Doğrudan Gelir Desteği Projesi kapsamında dönüm başına 16 milyon lira, mazot desteği dekar başına 3 milyon 900 bin lira, yem bitkilerinin desteklenmesi için teşvik primi, gebe düve alımında durumuna göre belli bir oranda teşvik primi, suni tohumlama yapılması durumunda ücret ödenmesi ve doğan yavruya teşvik primi, süt üreticilerinin ürettikleri sütü bakanlığın belirlemiş olduğu şartlara haiz işletmelere satılması durumunda kilo başına teşvik ödenmesi, ana arı alıp kullanan arıcılara arı başına teşvik pirimi, su ürünleri yetiştirici belgesine sahip Alabalık, Çipura ve Levrek türü balık yetiştiren üreticilere kilo başına teşvik pirimi ödemesi çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

PLASTİK SERA PROJESİ
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Ovasaray, Aksalur ve Kızılca Köyleri'nde yapılması planlanan 25 dekar alanda plastik sera projesinin kabul edildiğini de belirten Aktaşçı, yağ bitkileri üreticilerine verilecek olan pirimler ve eğitim çalışmaları hakkında şunları söyledi:
"Yağ bitkisi olan Ayçiçeği, Kanola, Soya gibi bitkilerin 2003 yılında üretimini yapan bin 705 çiftçiye 990 milyar lira teşvik primi ödemesi, Nisan ayında yapılacak. 2004 yılında bu desteklemelerden çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan çiftçiler faydalanabilecekler. Çiftçilerimizin eğitimleri konusunda da il ve ilçe müdürlüklerimizde kurulan ekipler tarafından çiftçi eğitim çalışmaları devam ediyor. Ayrıca meraların yeniden denetim altına alınması ve bu yolla meralardan elde edilen ot miktarının artırılarak, hayvansal üretimin birkaç misline çıkartılması için gerekli olan çalışmalarda yapılıyor"
AMASYA - IHA
Yayın Tarihi : 23 Mart 2004 Salı 22:35:31
Güncelleme :23 Mart 2004 Salı 22:40:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?