4
Mayıs
2024
Cumartesi
AMASYA

Amasya'da kalkınmanın adı: YHGP

Toplantıya, Amasya Valisi Erhan Tanju, Çorum Valisi Hüseyin Poroy, Samsun Vali Vekili Mustafa İngenç, Tokat Vali Yardımcısı İzzet Ercan, Amasya Vali Yardımcısı Recep Soytürk ve proje çalışanları katıldı.

Kalkınma Birliği Başkanı Amasya Valisi Erhan Tanju, Akı rejiminin düzenlenmesi, erozyonun önlenmesi ve mera ıslahı, su kirliliğinin giderilmesi, suyun ekonomik kullanılması, şehirleşmede ve sanayileşmede plansızlığın giderilmesi, havzada sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmaya yönelik her türlü çalışmanın yapılmasını amaçlayan YHGP’nin en önemli özelliklerinden birisi bölgesel niteliği ve proje yönetiminin bir yerel yönetim birliği olması olduğunu söyledi. Vali Erhan Tanju, "YHGP, 4 İlin topyekün kalkınması hedeflenerek hazırlanmış bir bölgesel kalkınma modelidir" dedi.

Projenin, sivil toplum örgütlerinin bir araya toplanabilmesi açısından AB tarafından cazip bulunan ve özellikle yönetim açısından diğer bölgelere örnek gösterildiğini belirten Vali Erhan Tanju, "2004 yılında tüzük değişikliğine gidilerek birliğin adın Kalkınma Birliği olarak değiştirildi. Projenin coğrafi alanı, Yeşilırmak havzası sınırları içerisinde bulunan Amasya, Çorum, Tokat ve Samsun’un bulunduğu yaklaşık 40 bin kilometrekarelik ve yaklaşık 450 kilometre uzunluğunda olan alandır. Proje, Yeşilırmak havzası ile ilgili alt projeler, coğrafi bilgi sistemi altyapı projesi, Yeşilırmak havzası ana mastır planıdır. Türkiye için AB’ye katılım öncesi mali yardım programı çerçevesinde yapılan çalışmalar bölgemizde devam etmektedir. Bu kapsamda genel hedefler, yerel kalkınma insiyatifleri için hibe programı, KOBİ’ler için hibe programı, küçük ölçekli bir altyapı hibe programı ve proje uygulamasını destekleyecek bir teknik yardım hizmetini uygulamaya koymaktır" diye konuştu.

Kalkınma Birliği’nin projeleri hakkında bilgiler veren Vali Tanju, "Yeşilırmak ve kollarındaki en önemli sorun olan su kirliliğinin önlenerek, içme ve sulama suyunun kalitesinin yükseltilmesine yönelik "Yeşilırmak ve Kollarında Evsel ve Endüstiyel Atıkların Arıtımı ve Bertarafı Projesi" ile ilgili hazırlık çalışmaları devam ediyor. Bölge vizyonu doğrultusunda, her 4 İlimizin temel önceliklerinden olan turizmin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi konusunda bölgesel bir proje çalışmasına başlanıldı. Ayrıca sürdürülebilir kalkınma doğrultusunda İllerimizin tarım, turizm, hizmetler ve sanayi sektöründe toplam 24 proje 2002 yılında hazırlandı ve DPT’ye sunuldu" şeklinde konuştu.

Tanju, birliğin bankada toplam 2 trilyon 963 milyar lira harasının bulunduğunu ifade etti. Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti

iha-amasya
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2004 Çarşamba 14:30:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?