5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Amasya'da restorasyon atağı

Anadolu'da, 7500 yıllık geçmişiyle en eski yerleşim merkezlerinden olan Amasya'da tarihi zenginlik ayakta tutularak gelecek nesillere aktarılmaya çalışılıyor. 

Yalıboyu evleri, Kral Kaya Mezarları, Ferhat-Şirin kanalı, Kale ve benzeri tarihi mekanlarıyla Anadolu'daki ender yerlerden olan Amasya, bu tarihi zenginliğiyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Tarihi eserlerin restorasyonuna büyük önem veren valilik ve belediye, kent merkezindeki birçok vakıf eserinin restore edilmesini sağlıyor. 

Amasya Valisi Celaleddin Lekesiz, Amasya'da bulunan birçok vakıf eserinin restore edilerek ayağa kaldırıldığını, restore çalışmalarının artarak devam edeceğini belirtti. 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait Amasya'da ne kadar eser varsa ayağa kaldırılacağını, el atılmamış vakıf eserinin kalmayacağını açıklayan Vali Celaleddin Lekesiz, "Saraydüzü Kışlası proje aşamasında. Önümüzdeki günlerde ihaleye çıkartılacak. Hatuniye Mahallesi girişinde turizm danışma binasının yapımına başlandı" dedi. 

Amasya'da bulunan tarihi eserlerin ışıklandırılmasına son derece önem verdiklerini ifade eden Vali Lekesiz, "Amasya Kalesi'nde bulunan 12 metrelik bayrak direğinin yerine 25 metrelik bayrak direği dikilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bayrak direğini kalenin tepesine dikmek çok zor bir iş. Birkaç firmayla görüştüm, bir tanesi bu işi yapabileceğini açıkladı. Direğin dikileceği yerde kazı çalışmaları yapılıyor, herhangi bir engel çıkmaması durumunda çalışmalara başlayacağız. 60 ya da 70 bin YTL'ye mal olacağını sanıyorum" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2006 Pazartesi 16:48:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
SELMA TÜRKÖZ IP: 212.175.112.xxx Tarih : 20.11.2006 16:15:32
GERÇEKTEN HARİKA BİR ŞEHİR ÇOK BÜYÜK GEÇMİŞİ OLMASINARAĞMEN ÇOK ÜZGÜNÜM AMA GELİŞMEMİŞ